Agencija za vodno područje rijeke Save upozorila

Velika mogućnost novih poplava u BiH u idućim danima

31.05.2023.
u 18:01

Posebno izvanredno hidrološko stanje idućih dana bit će za srednji i donji dio slijeva Bosne, slijev Une i Sane

Dok Krajina zbraja i sanira štete od poplave koje su ovaj dio BiH pogodile prije desetak dana, na području Hadžića u noći na utorak došlo je do bujičnih poplava na više lokacija. Došlo je do ulijevanja vode u više stambenih i pomoćnih objekata, oštećenja cesta te začepljenja odvoda i šahtova, piše Večernji list BiH.

Nažalost, ovo nije kraj borbe s vodenim bujicama. Agencija za vodno područje rijeke Save upozorila je na moguće bujične poplave u iduća tri dana u sljevovima Krivaje, Spreče, Usore, Tinje, Une i Sane. Kako su priopćili, prognozira se rast vodostaja uslijed novih oborina na srednjem i donjem dijelu slijeva Bosne do 2. lipnja. Kao posebno izvanredno hidrološko stanje u sljedeća tri dana istaknuli su srednji i donji dio slijeva Bosne te slijev Une i Sane.

Ugrožene tri županije

Konkretnije, upozorenje se odnosi na područja općina Zeničko-dobojske, Tuzlanske i Unsko-sanske županije. Pozvali su nadležne institucije da prate situaciju na terenu, postupaju s ovlastima i provedu mjere zaštite od poplava. Nadležne službe civilne zaštite trebaju, kako su napomenuli, upozoriti stanovništvo područja uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte da je opasno prilaziti obalama s obzirom na to da je moguć rast dubina i brzine toka vode te ih pravodobno obavijestiti s uputama i smjernicama. Upozorenje je izdao i Hidrometeorološki zavod RS-a, koji je najavio da se na području cijelog RS-a od 30. svibnja do 6. lipnja očekuju lokalne nepogode uz jače pljuskove s grmljavinom. Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a Savo Minić održao je sastanak s nadležnima zbog prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda o povećanoj količini oborina u idućim danima. Povećane količine oborina s lokalno izraženim pljuskovima u idućim danima mogle bi dovesti do bujičnih poplava. - Sve službe su u stanju pripravnosti. Građane pozivamo na oprez – kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Iz Hidrometeorološkog zavoda RS-a napomenuli su da zbog lokalnog karaktera pljuskova nije moguće unaprijed znati točnu lokaciju pojave obilnih oborina, kao i da će količina znatno varirati. Nestabilno vrijeme s lokalnim nepogodama uz jače pljuskove s grmljavinom očekuje se u utorak, 6. lipnja.

Zbrajaju se štete

Da upozorenje treba shvatiti krajnje ozbiljno, svjedoče i nedavne poplave u USŽ-u gdje, prema prvim procjenama, šteta iznosi oko 8 milijuna KM. - Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva napravili su određene preliminarne procjene štete na poljoprivrednim gospodarstvima, a one iznose oko 3 milijuna KM. Kada su u pitanju štete na stambenim i poslovnim objektima, prve su procjene oko 5 milijuna KM - kazao je Mustafa Ružnić, premijer USŽ-a. Obrtničku komoru USŽ-a i obrtnike koji su u posljednjim poplavama pretrpjeli izvjesne štete u svojim obrtničkim radnjama i na posjedima posjetilo je izaslanstvo Obrtničke komore FBiH na čelu s predsjednikom Željkom Babićem. Iako federalna Obrtnička komora ne raspolaže značajnijim sredstvima, njezin prvi čovjek obećao je da će iz vlastitih pričuva osigurati sredstva kako bi donekle pomogli najugroženijim obrtnicima. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije