reagiranje

Veleposlanstvo SAD: Zaključci Svesrpskog sabora su napad na Daytonski mirovni sporazum

Michael Murphy
Fena
10.06.2024.
u 20:27

Dodikovi planovi i akcije dovode u opasnost mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost u euroatlantskim institucijama koju građani BiH, uključujući i stanovnike RS, žele i zaslužuju - naveli su iz Veleposlanstva

Iz Veleposlanstva SAD u BiH su kazali da su zaključci koji su usvojeni na Svesrpskom saboru, a koji se odnose na Daytonski mirovni sporazum i neovisnu državu Bosnu i Hercegovinu (BiH) ukorijenjeni u pravnim dezinformacijama i prožeti pogreškama. 

- Oni ne predstavljaju obranu Daytonskog mirovnog sporazuma, kako autori tvrde, već su namjerni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine. Ovo je opasno. Javne izjave dužnosnika RS, a posebno predsjednika RS Dodika i predsjednika Narodne skupštine RS Stevandića, o zaključcima i planovima za „razdruživanje“ RS-a – što je drugo ime za odcjepljenje – predstavljaju i napad na Daytonski mirovni sporazum i na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, navode iz Veleposlanstva SAD-a, prenosi Avaz.

- Kako Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH izričito navode, Bosna i Hercegovina je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine sa svojom unutarnjom strukturom modificiranom tako da se sastoji od dva entiteta. Ni Daytonski mirovni sporazum, ni Ustav BiH ne daju entitetima, ili bilo kome drugom poddržavnom tijelu, pravo na secesiju, “razdruživanje” ili bilo koji drugi nespretni sinonim za odcjepljenje koji su izmislili dužnosnici RS. RS nije država i može postojati samo unutar Bosne i Hercegovine. Ona nema pravni subjektivitet izvan Bosne i Hercegovine. Dodikovi planovi i akcije dovode u opasnost mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost u euroatlantskim institucijama koju građani BiH, uključujući i stanovnike RS, žele i zaslužuju - naveli su iz Veleposlanstva SAD u BiH.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije