reagirali na izjave Milorada Dodika

Veleposlanstvo SAD-a upozorava da RS uvodi zabrane: Novi zakon preslikan je od Rusa s ciljem suzbijanja neslaganja

Michael Murphy
Fena
30.09.2023.
u 20:13

"Zakon o posebnom registru i transparentnosti rada neprofitnih organizacija koji je NSRS usvojila u prvom čitanju 29. rujna, napravljen je po uzoru na represivno rusko zakonodavstvo koje je Kremlj koristio za suzbijanje neslaganja, istrebljenje civilnog društva, i iskorijeniti slobodne medije", tvrde iz veleposlanstva.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu reagiralo je na izjave Milorada Dodika gdje tvrdi da je nedavni nacrt zakona o stranim agentima koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske beznačajan u odnosu na verziju zakona SAD-a. Iz veleposlanstva kažu da tako nešto nije istina.

Američko veleposlanstvo je u priopćenju obrazložilo koja je razlika u njihovom tamošnjem zakonu i zakona koji je nedavno usvojila NSRS.

"Zakon na koji se Dodik poziva, poznat kao Zakon o registraciji stranih agenata SAD-a (FARA) iz 1938. godine, donosi transparentnost u rad lobista - pojedinaca ili organizacija koje rade u ime stranog principala kako bi utjecale na donošenje odluka u vladi", pojašnjavaju iz Američkog veleposlanstva, prenosi Klix.ba.

 

 

Naime, FARA zahtijeva od takvih pojedinaca i organizacija da se registriraju kod Ministarstva pravde i prijave svoj odnos, aktivnosti i financijsku kompenzaciju.

Ove registracije se, pojašnjavaju nadalje oni, objavljuju, omogućavajući javnosti da bude informirana o aktivnostima lobista stranih agenata u SAD-u.

"FARA ne zabranjuje niti ograničava aktivnosti stranih agenata, ne ograničava slobodu govora ili udruživanja i ne odnosi se na neovisne medije niti na veliku većinu organizacija civilnog društva. Ukratko, ovo dugogodišnje američko zakonodavstvo pruža transparentnost u uskom području vladinog lobiranja; ne regulira čitavo civilno društvo", priopćili su iz Veleposlanstva SAD-a.

Potom, napravili su paralelu sa zakonom o stranim agentima koje je usvojila NSRS.

"Za razliku od toga, Zakon o posebnom registru i transparentnosti rada neprofitnih organizacija koji je NSRS usvojila u prvom čitanju 29. rujna, napravljen je po uzoru na represivno rusko zakonodavstvo koje je Kremlj koristio za suzbijanje neslaganja, istrebljenje civilnog društva, i iskorijeniti slobodne medije. Nejasne definicije i dvosmislene formulacije zakona NSRS-a dat će vlastima RS-a slobodu da sve neprofitne organizacije koje primaju sredstva iz izvora izvan BiH označe kao 'strane agente' i zabrane im određene aktivnosti", tvrde iz veleposlanstva.

Oni, također, smatraju kako ovaj "antidemokratski" zakon jasno ima za cilj da ograniči prostor za funkcioniranje civilnog društva i suzbije kritike na račun Dodikove vladajuće koalicije, narušavajući prava stanovnika RS i približavajući RS još jedan korak autoritarizmu.

Inače, u ovom zakonu čije su usvajanje osudili iz Europske unije i Transparency Internationala, najveći problem jeste to što vlast u RS-u ovakvim zakonom planira oformiti poseban registar svih organizacija koje financijski ili na drugi način pomažu strane organizacije te će ih označiti kao "agente stranog utjecaja".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?