Borba za spas ekonomije

Većom decentralizacijom prihoda pomoći lokalnim zajednicama BiH

28.11.2020.
u 08:20

Iza nas su još jedni lokalni izbori u BiH. Održani nedavno u svim lokalnim sredinama, osim Mostara. Sve je, barem po preliminarnim rezultatima, već jasno i poznato, a načelnici, uz potvrdu pobjede, još trebaju dobiti većinu u općinskim vijećima kako bi bez velikih poteškoća vodili općine i gradove iduće četiri godine. Grudski načelnik Ljubo Grizelj općinu će voditi i u novom mandatu. On je u politiku ušao iz privatnog sektora i dobro poznaje probleme i prilike s kojima se susreću kako gospodarstvenici tako i cjelokupna ekonomija, piše Večernji list BiH.

Iznalaženje rješenja

Ekonomist po struci svjestan je, međutim, da su ispred njega i drugih lokalnih lidera u BiH četiri, može se reći, i najteže poslijeratne godine. Zdravstvena kriza s kojom se BiH i svijet suočava izrodila je i ekonomsku krizu koja je već teža nego ona iz 2008. - Težina mandata koji je pred nama zapravo će se ogledati prioritetno kroz posljedice ove krize, i zdravstvene i ekonomske, kroz koju u 2020. prolazimo i čiji je kraj neizvjestan. Vjerujemo da će u zdravstvenom pogledu struka i zdravstveni djelatnici iznaći rješenja. Međutim, o ekonomskim, financijskim posljedicama teško je bilo što sa sigurnošću kazati jer još uvijek nemamo jasne smjernice ekonomskih politika i procjene kretanja ključnih ekonomskih parametara na razini Federacije BiH i same BiH za iduće razdoblje - kazao nam je grudski načelnik Ljubo Grizelj. Aktualne ekonomske brojke uglavnom su u crvenom u cijelom svijetu, a tako i u BiH.

- Ono što je nama vidljivo iz analize ostvarenih fiskalnih prihoda u tekućoj 2020. jest negativan trend i on se kreće u omjerima do 15 posto kad su u pitanju proračuni lokalne razine. Određeni podaci kretanja, prije svega neizravni porezi, također se uklapaju u taj negativan trend. S druge pak strane, određeni troškovi ili rashodi nametnuli su se kao posljedica ove krize. Prije svega, to su rashodi u cilju olakšanja štetnih posljedica za obrtnike i poduzetnike, kao i socijalni rashodi - kaže nam Grizelj. Tu se, kad je njegova općina u pitanju, ističe prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola gdje roditelji više ne participiraju, već je Općina preuzela sve troškove na sebe, ali i druge stvari koje se donose da se građanima olakša život.

Kontinuirani zahtjevi

- Ranije naslijeđeni problem povećanih troškova zbrinjavanja komunalnog otpada dodatno otežava situaciju - naglašava načelnik Gruda. Kaže i kako će općine i gradovi bez pomoći viših razina vlasti teško zadržati investicijsku razinu iz prethodnih godina, odnosno mogli bi se baviti samo servisiranjem tekućih rashoda što, vjeruje, nikome nije u interesu. - Očekujemo kako će kontinuirane zahtjeve nižih razina vlasti za većom decentralizacijom javnih prihoda pozorno analizirati više razine vlasti i da će biti uvaženi kako bi se zadovoljile životne potrebe naših građana - zaključuje Grizelj koji je već nastavio s kontinuiranim radom svjestan onoga čega moraju biti svjesni i svi njegovi kolege koji nastavljaju ili tek počinju svoj put na čelu općina i gradova, da ih očekuju četiri najteže poslijeratne godine u kojima će se, u svojim okvirima, morati boriti i protiv zdravstvene i protiv ekonomske krize, za dobrobit svih svojih građana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije