Tendencija pada

Većina vodostaja na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH u opadanju

20.01.2023.
u 11:04

S obzirom da su za naredne dane prognozirane uglavnom snježne padaline, očekuje se stabilna hidrološka slika na cijelom vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

Većina vodostaja na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH je u opadanju, saopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Hidrološke stanice Ilidža, Reljevo, Visoko, Ključ i Sanski Most ispod su kote pri kojima počinje kontinuirano obavještavanje nadležnih institucija.

I na ostalim hidrološkim stanicama tendencija je pada nivoa vodostaja. Tijekom dana se očekuje da vodostaji i na tim stanicama budu ispod nivoa obavještavanja.

Uslijed dotoka s podslivova Une, Vrbasa, Bosne, kao i uzvodnog dijela sliva rijeke Save, trenutno se bilježi porast vodostaja na hidrološkim stanicama Svilaj i Grebnice, u odžačkoj i srednjoj Posavini.

I dalje je na snazi izvanredno hidrološko stanje na području gornjeg dijela sliva rijeke Bosne (sliv rijeke Željeznice), Unsko-sanskoj županiji te u BPŽ Goražde, kako je i prognozirano u Obavještenju o prognozi izvanrednog hidrološkog stanja 16. siječnja, za period od 17. do 20. siječnja.

Iz Agencije za vodno područje rijeke Save obavještavaju stanovništvo i privredne subjekte koji se nalaze u blizini vodotoka na pojačan oprez, a službe civilne zaštite na pripravnost dok traje izvanredno hidrološko stanje.

Sugeriraju nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuju pojačan oprez.

Nadležne službe civilne zaštite trebaju upozoriti stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno prilaziti obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) sprovesti mjere samozaštite u cilju smanjena i preduprijeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra.

Informacije o aktualnim izmjerenim vodostajima na svim hidrološkim stanicama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH su dostupne na internet stranici Agencije za vodno područje rijeke Save.

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološko stanju se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom obrane od poplava, navodi se u saopćenju. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije