Radno vrijeme

Većina prodavaonica ne bi trebala raditi nedjeljom, iznimka pekarnice, cvjećarnice...

storyeditor/2024-05-14/kupovina_trgovina.jpg
06.06.2024.
u 21:55

U fokusu javnosti je članak 17. nacrta navedenog zakona, a koji predviđa da radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u razdoblju od ponedjeljka do subote

Mogućnost elektroničke trgovačke evidencije, uvođenje radnog vremena prodajnih objekata koje utvrđuje trgovac u razdoblju od ponedjeljka do subote, u ukupnom trajanju od 90 sati, kao i uvođenje neradne nedjelje u većini prodajnih objekata u Federaciji, neke su od ključnih odrednica nacrta Zakona o unutarnjoj trgovini, a o kojemu će se obaviti niz javnih rasprava, piše Večernji list BiH.

Iznimke

U fokusu javnosti je članak 17. nacrta navedenog zakona, a koji predviđa da radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u razdoblju od ponedjeljka do subote, u ukupnom trajanju do 90 sati tjedno, te koje trgovac samostalno raspoređuje. Uz to, tretirana je i nedjelja te se u navedenom članku navodi kako su prodajni objekti zatvoreni nedjeljom. No, postoje iznimke, pa se tako objašnjava kako se navedene odredbe ne primjenjuju na cvjećarnice, pekarnice, suvenirnice, objekte tradicionalnih i starih obrta. Nadalje, odredbe se ne bi primjenjivale ni na prodajne objekte koji se nalaze unutar ili su dio cjeline željezničkih i autobusnih kolodvora i zračnih luka, benzinskih crpki, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih objekata, muzeja i parkova prirode, grobalja i specijaliziranih prodavaonica vezanih uz prodaju na grobljima. Na kraju, odredbe se ne bi odnosile na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima, stolovima i u boksovima na tržnicama na malo, kao ni na dragstore.

- Usvojeni nacrt zakona praktički sublimira sva ranija rješenja u sferi obavljanja djelatnosti trgovine, ali i uvodi sasvim nove odredbe i mjere koje se nisu mogle provesti izmjenama i dopunama važećeg propisa. Predložena je neradna nedjelja kao pravilo u radu prodajnih objekata. Definirali smo i iznimke - kazao je federalni ministar trgovine Amir Hasičević.

Trgovina na daljinu

Od zanimljivosti koje smo pronašli u samom nacrtu, treba uputiti i na zakonsku obvezu da se podigne sigurnost - izravno samousluživanje na benzinskim crpkama, i to, uz ostalo, kroz uspostavu nadzora zaposlenog osoblja, dok automatika za iskakanje mora biti namještena tako da se transportna jedinica nakon prodaje odabrane količine goriva automatski isključuje u određenom vremenskom roku. Također, automati moraju biti opremljeni razumljivom uputom, a kako bi se spriječile prijevare, automati moraju biti namješteni tako da se plaćanje vrši prije točenja goriva. Detaljnije se uređuje i elektronička trgovina, odnosno prodaja na daljinu koja predstavlja trgovinu robom na malo. Propisuje se obveza trgovca da se registrira za tu vrstu trgovine. Za obavljanje trgovine na daljinu trgovac mora osigurati poslovni prostor za obavljanje administrativnih poslova, odgovarajuće skladište za robu koju prodaje i odgovarajući prostor za higijensko-sanitarne potrebe. Nacrtom se propisuje da roba u prometu mora imati deklaraciju koja mora biti napisana na jednom od jezika u službenoj upotrebi u Bosni i Hercegovini. Trgovac na malo može davati osobite prodajne poticaje potrošačima, od rasprodaja akcijskih i sezonskih prodaja, promotivnih prodaja pa do sajamske i prodaje pojedinim skupinama potrošača. U tom slučaju obveza trgovca je utvrditi, u pisanoj formi, pravila kada provodi postupak posebne vrste podaje te ih jasno, vidljivo i čitko istaknuti. Nacrt donosi i niz drugih odredbi koje za cilj imaju učinkovitije uređen sustav unutarnje trgovine, uz potpunija i preciznija uređenja predmetne oblasti.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije