monopol na štetu države

Većina gledatelja susrete reprezentacija može gledati u kafićima ili ilegalno

16.10.2020.
u 20:37

Frustracije, ljutnja, psovke, osjećaj bespomoćnosti. Sve to miješalo se u srijedu navečer kod navijača reprezentacija Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji nisu mogli gledati susrete ovih nogometnih vrsta protiv Francuske, odnosno Poljske, što je rezultat sukoba velikih igrača na polju odašiljanja signala posredstvom kabelskih operatora, piše Večernji list BiH.

Nijedna od televizija, ponajprije članice javnog RTV sustava BHRT, FTV i RTRS, nije mogla financijski pratiti iznos koji je platio United Media Group, i to ne samo za područje BiH nego i za susjedne Hrvatsku i Srbiju. I dok to u ovim dvjema državama nije prijeporno jer se, što preko otvorenoga signala antenom što preko kabelskog operatora, moglo pratiti susrete nacionalnih nogometnih vrsta, u Bosni i Hercegovini čak ni susret reprezentacije ove zemlje nije mogao biti vidljiv za čak tri četvrtine stanovništva.

Blokada se nastavlja

Za razliku od prijateljskog susreta, kada se nije mogao uopće gledati susret Hrvatske sa Švicarskom, hrvatsku nogometnu vrstu moglo se legalno gledati u BiH samo posredstvom kanala Nova sport BiH, koji se, pak, jedino nalazi u ponudi kod mrežnog operatora Telemach i njemu pridruženih operatora. Ovaj operator je najprije prodao trima dominantnim operatorima kanale Sport klubova po visokoj cijeni, da bi nakon toga značajnije utakmice prebacili na Novu sport. Uz to, ova tri operatora odranije vode svojevrstan rat s United Medijom zbog njihova podizanja cijena za emitiranje pojedinih programa. Ova je grupacija, inače, kupila prava na prijenos susreta reprezentacije i ostalih utakmica Uefa Eura 2020. i Lige nacija. To je učinjeno iako, po tvrdnjama nekoliko kabelskih operatora, zakoni u BiH to ne dopuštaju. Naime, problem je u tome što je utakmice kupila i emitira agencija koja nije u stanju osigurati da svojim signalom pokriva cjelokupno stanovništvo BiH. Četiri kabelska operatora, ali i udruga AKOP, podsjeća kako su uputili desetke poziva i prijava kako se radi o nezakonitim potezima. Ponajprije o enormnim poskupljenjima prodaje TV sadržaja drugim operatorima.

Na taj način, očito je, ide se na dugoročno iznurivanje drugih operatora, odnosno na izvjestan način prisiljavanje korisnika da prelaze kod kabelskog operatora u čijoj ponudi se jedino mogu gledati sadržaji elitnih sportskih događaja, napose reprezentativnih nogometnih susreta. Na tu činjenicu da najveći broj građana BiH ne može gledati susrete nogometne vrste ove zemlje nije reagirala nijedna institucija u lancu zaštite prava korisnika. Od Regulacijske agencije za komunikacije do Nogometnog saveza BiH, koji je također suodgovoran za činjenicu da građani u Bosni i Hercegovini ne mogu gledati nastupe reprezentacije.

Medijski kaos

Zbog toga je veliki broj građana u jeku koronavirusa u srijedu bio u kafićima kako bi gledao svoju omiljenu nogometnu vrstu te je bodrio s velikim brojem ljudi, čime se povećava opasnost od dodatnog širenja epidemije. Većina onih koji su željeli gledati susrete reprezentacije, jednako kako to radi i medijska grupacija koja stoji iza ovoga kaosa, morali su pribjeći “obilaznim kanalima”. Prije svega, to je moguće korištenjem aplikacije KODI, uporabom tzv. card sharinga i satelitskog tanjura, odnosno korištenjem VPN mreže kako bi se, primjerice, zaobišla zabrana gledanja Nove TV iz Hrvatske na teritoriju Bosne i Hercegovine. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?