Gradski orkestar Stolac

“Večernjakov pečat je događaj godine s puno pozitivnih emocija”

09.04.2016.
u 07:00

Uvod u spektakularno, 15. jubilarno izdanje Večernjakova pečata obilježit će i Gradski orkestar Stolac, najstarija kulturna institucija u gradu na Bregavi, koja ove godine proslavlja 85. godišnjicu utemeljenja. Ovaj sjajni orkestar sastavljen je uglavnom od mladih ljudi, pod ravnanjem profesora Zvonka Kneževića, piše Večernji list BiH.

U vremenu od obnove svog rada 2006. godine do danas postao je rado viđen sudionik svih značajnijih manifestacija u BiH i regiji te su svježinom svoje mladosti i aktualnošću repertoara postali prepoznatljiv brend svog grada i svoje zemlje.

Jedinstvo i sklad

- Od 1931. do danas, ovaj orkestar vrijedno radi. U dva navrata, u vremenu ratova, orkestar je privremeno prekidao rad. Ali želja izdignuti se, ponovno je ostala. Obnovili smo rad 2006. godine i možemo biti izrazito zadovoljni kako danas funkcioniramo. U svom sastavu imamo Hrvate, Srbe i Bošnjake i uistinu smo svi radosni zbog tog jedinstva i sklada koji nas karakteriziraju. Orkestar je uistinu na ponos kako svog grada, tako i čitave BiH i zato smo sretni kad nastupamo na eminentnim manifestacijama, govori nam Tahir Jašarbegović ispred orkestra. Iznimnu zahvalnost u stvaranju uvjeta za kontinuitet uspjeha orkestar duguje Veleposlanstvu Kraljevine Norveške u BiH i veleposlanici Vibeke Anne Lilloe, načelniku općine Stolac Stjepanu Boškoviću i zastupniku u Parlamentu FBiH, nekadašnjem ministru Salmiru Kaplanu, koji su u mnogom pomogli da orkestar ima uvjete za nesmetan rad. Za sebe kažu da je njihov jezik univerzalni jezik nota i da nisu od velike priče, ali su, ipak, za ‘Večernjak’ progovorili o tome što nas očekuje u ponedjeljak, 11. travnja, na manifestaciji Večernjakov pečat. - Imamo stalne probe kako bi nastup na Večernjakovu pečatu bio besprijekoran. To je za nas kao kad smo svirali himnu BiH prije nekoliko godina na stadionu Bilino polje, toliko je tog pozitivnog naboja i emocija da je to nevjerojatno. Uistinu je to impresivan događaj koji je nadrastao ne samo okvire BiH gdje je događaj broj jedan, već i regionalne. Vjerujemo kako će svi koji dođu pogledati naš nastup, kao uvod na crvenom tepihu, i uvod u Večernjakov pečat, biti iznimno zadovoljni. Sve ćemo učiniti da i mi budemo zlatni dio ovogodišnjeg Večernjakova pečata i ‘Mostova Europe’, kako i sam slogan kaže, kazao je Jašarbegović.

Desetljeće postojanja

Od obnoviteljske skupštine u travnju 2006 godine, Gradski orkestar Stolac postao je rado viđen gost na raznim događanjima, od kojih treba izdvojiti prijme za diplomatski zbor u organizaciji Veleposlanstva Norveške i Švicarske, Baščaršijske noći, Kid’s Festival, Sarajevo Film Festival, Dane europskog naslijeđa, gostovanje na festivalu “Castelon de la Plana” u Španjolskoj, intoniranje himni pred utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, BiH i Grčka u Zenici, i mnoge druge. Organizirali su i međunarodni festival glazbe FEMUS, s ciljem etabliranja Stoca kao središta kulturnih događanja u ovom dijelu BiH i regije. Dugogodišnji voditelj Gradskog orkestra Stolac je Alen Turković. Orkestar će ujedno biti i uvertira onima koji će doći na pozornicu Večernjakova pečata. Sergej Ćetković, Tereza Kesovija, Marko Bošnjak, Dalal, Deen, Jala, Ana Rucner, Colonia i Mila Elegović, uistinu su impresivna imena, a neki od njih desetljećima imaju kultni status. Svoju veličinu pokazat će i na Pečatu...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?