PONOVO

Veće cijene usluga najveći su udar na standard građana

'poskupljenja'
Foto: ''
30.11.2013.
u 07:15

Odluka o poskupljenju vode rezultirala je proteklih mjeseci velikim nezadovoljstvom građana, jer su neki od njih dobivali i dvostruko veće račune nego prije poskupljenja

Iako je županijska Vlada odustala od najavljenog poskupljenja vode, komunalni troškovi u Sarajevu znatno su veći nego prošle godine i značajno utječu na životni standard većine stanovništva.

Poskupljenja

Odluka o poskupljenju vode rezultirala je proteklih mjeseci velikim nezadovoljstvom građana, jer su neki od njih dobivali i dvostruko veće račune nego prije poskupljenja. Pod pritiskom građana Vlada Sarajevske županije morala je promijeniti odluku o cijeni vode, ali cijene nekih drugih energenata nastavljaju rasti. Tako je najavljeno povećanje cijene grijanja, odnosno toplotne energije koju tisućama stanova u Sarajevu isporučuje komunalno poduzeće „Toplane“. Svim korisnicima bi računi uskoro mogli biti veći za 23 posto.

Prirodni plin, koji je u Sarajevu također važan energent za zagrijavanje stanova i poslovnih prostora, također se koristi sve manje. Razlog su ponovno cijene. Jedno nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da sve veći broj kućanstava za grijanje koristi čvrsta goriva, odnosno drvo i ugljen, čija je cijena ipak povoljnija od cijene plina ili električne energije. Građani i nevladine udruge otvoreno optužuju vlast i uprave komunalnih poduzeća da povećanjem cijena žele umanjiti gubitke koji su rezultat, prije svega, nekompetentnog upravljanja komunalnim sektorom.

Udar na građane

U Sarajevu, ali i drugim bh. gradovima, rast cijena goriva dugo je navođen kao glavni razlog za povećanje cijena usluga. No, danas kada cijena goriva na svjetskom tržištu stagnira ili čak pada, nema sniženja cijena. Pozitivan je primjer najava pojeftinjenja goriva koja dolaze iz Republike Srpske.

Na žalost, mnogo je više negativnih primjera i udara na kupovnu moć i standard građana. U nedostatku pametnijih rješenja, vlast na svim razinama pad prihoda nastoji nadomjestiti od građana smišljajući poskupljenja i nove namete kao što je povećanje trošarina na određene proizvode. Rezultat će, naravno, ponovno biti poskupljenje određenih proizvoda i usluga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije