Prijedlog pravilnika

Već upisani u vrtić moći će produžiti ugovore

19.04.2016.
u 07:00

S ciljem da se dođe do nekog pravednijeg rješenja, uprave gradskih vrtića izradile su prijedlog pravilnika za upis u gradske vrtiće

Upis u gradske vrtiće već duže vrijeme funkcionira na principu - tko prije dođe, odnosno tko prije preda zahtjev za upis. Posebnih kriterija nema, a jedina novost je da jednom upisano dijete ima mogućnost produženja ugovora, navodi se u prilogu “Prava na grad”, projekta koji provodi Mreža “Naše društvo” iz Mostara, piše Večernji list BiH. Postavlja se pitanje je li uopće moguće utvrditi poštene kriterije kojima bi svi zainteresirani bili zadovoljni. Iz JU Dječji vrtići Mostar dobili su informaciju da je napravljen prijedlog pravilnika i proslijeđen u Gradsku upravu.

Kriteriji upisa

S ciljem da se dođe do nekog pravednijeg rješenja, uprave gradskih vrtića izradile su prijedlog pravilnika za upis u gradske vrtiće. “Pravilnik je rađen na razini gradskih ustanova, naše i Ciciban. Kad smo sve izanalizirali, jedini kriterij koji smo mogli navesti jest da se da prednost djetetu u godini pred polazak u školu, potom da majka radi i treći je da se da prednost djeci koja su lani ostala na listi čekanja. Pravilnik je dan Gradu na suglasnost. Kad se pravilnik usvoji, ne vjerujem da će se riješiti liste čekanja, samo će se presložiti. Jedino rješenje je u proširenju kapaciteta”, kazala je za “Pravo na grad” Danijela Kegelj, ravnateljica JU “Dječji vrtići” Mostar. Objektivno, kada živite u jednom nesređenom društvu, smatra Kegelj, vi ne možete napraviti pošten kriterij.

“Ako uzmete za kriterij, kao što je to u susjednim zemljama, da oba roditelja rade, vi ste time učinili dobro za roditelje, olakšali ste im. Ali, ako uzmete dijete čija majka ne radi, a recimo živi u sredini gdje su sve starci i nema djece, mogu samo postaviti pitanje je li tom djetetu prijeko potreban vrtić. Druga stvar su socijalne liste, koje postoje u mnogim zemljama i koje se uzimaju, uvjerenje o plaćama, odnosno visini dohotka. Kod nas je to u praksi nemoguće provesti. Ima jako puno žena koje rade, činjenično rade, ali od svog poslodavca, privatnika, nikada neće dobiti potvrdu niti da rade niti će dobiti istinitu potvrdu o dohotku”, objasnila je Kegelj.

Mišljenje roditelja

“Pravo na grad” potražilo je i mišljenje druge strane, roditelja. “Ne bi se složila s prijedlogom o produženju ugovora. Mislim da svi imaju pravo sudjelovati. Pravedno je da tko prije preda zahtjev, bude i upisan”, mišljenje je jedne od majki. S druge strane, jedan od očeva smatra da dosadašnji model nije dobar. “Bilo bi dobro da se uvedu neki kriteriji jer postoje oni kojima je više i oni kojima je manje potrebno. Treba napraviti neki odabir”, kazao je.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije