ŠIROKOBRIJEŽANIN IZ MILANA ZA VEČERNJI LIST

Već sada sam trebao biti s obitelji, s kćeri se veseliti Uskrsu...

23.03.2020.
u 12:24

Ovaj i sljedeći mjesec trebali su biti naši, trebao sam već biti kući u svojoj Hercegovini i pripremati se za najveći kršćanski blagdan Uskrs. Želim biti pozitivan, ali ono što vidim - ne mogu.

Ljudi umiru jedni do drugih, više nije riječ o starijima, umiru i oni srednje dobi. Jučer je koronavirus odnio život 47-godišnjaku koji nije imao nikakve zdravstvene probleme. Situacija u Italiji svakim je danom sve lošija. Brojke zaraženih i umrlih sve nemilosrdnije. Životi se gase bez mogućnosti pozdrava s najmilijima.

Urazumite se!

Kao modnom novinaru i editoru za razne svjetske časopise ni na kraj mi pameti nije bilo da ću jednoga dana pisati i izvješćivati o ovoj strahoti. Ovo želim zbog svih nas, želim prenositi i davati upute našem narodu iz trenutačno najpogođenije zemlje na planetu: “Bolje spriječiti, nego liječiti!”. Svakoga dana pričam s obitelji i želim da se pridržava pravila, brinem se za njih kao što se brinem za svoju kćer koju nisam vidio i ne želim se prisjetiti više koliko, tako sam sebi otežavam. Ovaj i sljedeći mjesec trebali su biti naši, trebao sam već biti kući u svojoj Hercegovini i pripremati se za najveći kršćanski blagdan Uskrs. Želim biti pozitivan, ali ono što vidim - ne mogu. Ali ono što mogu jest apelirati na sve ljude da budu ozbiljni, da izolaciju ne shvate kao godišnje odmore, gdje pozivaju jedni druge na roštilj, okupljanja i da ironično ne prozivaju koronu preko društvenih mreža, virus koji je usmrtio, samo ovdje gdje ja živim, tisuće. Ovdje brojne obitelji ne mogu vjerovati da se to baš njima dogodilo, dosta ih je otišlo prije vremena, onih koji bi imali više od 20 godina života. Tužno je što se ovo uopće mora pisati... Treba li ih i u RH i BiH umrijeti 1000 da bi se ovo shvatilo ozbiljno? Stoga želim javno zahvaliti svima (a nemali ih je broj) koji me prate preko društvenih mreža i pišu mi poruke potpore i isto se tako pridržavaju svega na što pisanjem upozoravam u vrijeme kada cijela Italija, i ja s njom, proživljava ove strahote. Jedino tako ćemo pobijediti, a kao kršćaninu u molitvama mi je i ovih, kako ja kažem, “nekoliko” negativnih osoba, za koje želim da pronađu pravi put. Mediji u BiH i Hrvatskoj prenose da se Talijani ne pridržavaju pravila. No, ja mogu reći kako to nisu rođeni Talijani, 99 posto kažnjenih osoba koje su prekršile pravila izolacije doseljenici su koji pokušavaju graditi živote u Italiji jer im je to ova država velikodušno dopustila. A oni to ne poštuju, oni i dalje svakodnevno krše pravila i uništavaju državu koja im je otvorila vrata i dala bolju budućnost. Sve ovo što pišem provjerene su informacije.

Imat ćemo više vremena

Presretan sam i ponosan kad vidim naše ljude koji se pridržavaju izolacije i pravila, koji izmišljaju razne igre i kako da im dan prođe kvalitetno. Oni su izolirani, ali tako su poslali poruku svima: “NAKON OVOGA IMAT ĆEMO VIŠE VREMENA”, to, ustvari, znači - sačuvati živote jedni drugima. Dok sam pisao članak, dobio sam obavijest da su u Italiji preminule još stotine osoba. Umrli se, u tek mjesec dana, broje u tisućama. Sam sebe pitam ima li kraja. Vratim se na početak, na dan 22. veljače, kada sam u Milanu u svome uredu saznao za prvu zaraženu osobu, uslijedila je “horor serija” u nastavnicima. Koja traje i traje... Ali, nažalost, prema istinitom događaju, bez završetka. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije