nema konsenzusa u BiH

Već pet godina entiteti različito ‘usklađuju’ svoje propise s europskim

Thinkstock
06.08.2017.
u 07:00

Unutarnje političke nesuglasice u Bosni i Hercegovini reflektiraju se na mnoge procese, uključujući preuzimanje pravne stečevine Europske unije, što je jedan od ključnih preduvjeta za europske integracije, piše Večernji list BiH. 

Iako se o tome malo govori u javnosti, situacija je takva da već pet godina, otkako je Vlada Republike Srpske odlučila da njezini predstavnici više ne sudjeluju u radu stručnih timova za preuzimanje smjernica novog pristupa EU, ne postoji koordinirano i ujednačeno preuzimanje pravne stečevine EU u BiH.

BiH je preuzela obvezu usklađivanja s pravnom stečevinom EU 2008. godine potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Od tada je preuzet niz smjernica i drugih propisa EU, koji su postali sastavni dio zakonodavstva BiH. Međutim, već godinama entiteti donose različite propise i različito pristupaju usklađivanju postojećeg zakonodavstva s europskim. Sve to dovodi do nepostojanja jedinstvenog tržišta u Bosni i Hercegovini, onemogućava izvoz tehničko-industrijskih proizvoda iz BiH na regionalna tržišta...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije