Udruga Utjeha

Važno je riješiti goruće probleme osoba s invaliditetom u ZHŽ-u

utjeha
Foto: Privatna arhiva
04.11.2014.
u 09:36

Cilj je da se usvoji nacrt lokalnog plana akcije u oblasti invalidnosti u ZHŽ-u

- Tek nakon što pokušate proživjeti jedan dan kao osoba koja ima fizički nedostatak, možete shvatiti na koliko ćete prepreka naići u samo nekoliko sati. I kao što je i u samoj ljudskoj prirodi, teško je razumjeti nešto što vam je strano - govori nam na početku razgovora Tatjana Kosak, predsjednica udruge Utjeha koja se brine o osobama s invaliditetom. Kosak nam govori kako je vrlo malo osoba s invaliditetom uključeno u društvena događanja u ZHŽ-u jer društvo još uvijek nema dovoljno razumijevanja za osobe s invaliditetom.

Koalicija udruga

- Diskriminacija se može prepoznati u gotovo svakom segmentu življenja, no rijetko se glasno govori o njoj - kaže nam. Prema podacima iz 2012. godine, od općinskih centara za socijalnu skrb, u sve četiri općine u ZHŽ-u broj osoba s invaliditetom je 1241, a udruga Utjeha i još nekoliko njih čine sve kako bi im se pomoglo. - Nekoliko udruga iz ZHŽ-a odlučilo se udružiti i zajednički pokušati izboriti za prava osoba s invaliditetom u našoj županiji. Nakon što smo prošli obuku Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u pravljenju nacrta lokalnog plana akcije u oblasti invalidnosti za ZHŽ pokrenuli smo registraciju Koalicije u Ministarstvu pravosuđa i uprave ZHŽ-a. Danas uspješno djelujemo kroz Koaliciju udruga osoba s invaliditetom ZHŽ-a “Zajedno kroz život”. Lobiramo da se usvoji nacrt lokalnog plana akcije u oblasti invalidnosti za ZHŽ kojim želimo riješiti neke od gorućih problema osoba s invaliditetom - govori. Prioritet je osobama s invaliditetom omogućiti stanovanje uz podršku, također i pristupačnost s obzirom da su rijetke zgrade koje nude nesmetan pristup invalidima. Treba riješiti i obrazovanje jer su rijetke škole pristupačne i osposobljene za rad s osobama s invaliditetom - ističu u udruzi.

Imaju i zaposlene

Udruga Utjeha je u svom dugogodišnjem radu postigla mnoge uspjehe. U radionici koja djeluje pri udruzi ima i nekoliko zaposlenih osoba. Osim borbe za velike ciljeve, nastoji se i humanitarnim akcijama uljepšati svakodnevicu osobama s invaliditetom. - Korak po korak. Veliki se problemi rješavaju kroz male akcije. Kako smo već naveli, udruga ima niz svojih općih ciljeva i već predviđene aktivnosti od kojih svih ovih godina ne odustaje i uspješno provodi jednu po jednu. Sigurni smo i da ćemo udruženi u Koaliciju moći osigurati više prava i bolji status osoba u našoj županiji. Probuditi svijest kod ljudi koji nemaju zdravstvenih poteškoća, bio bi prvi veliki uspjeh.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?