budite oprezni

Važno je prepoznati simptome toplinskog udara i pravilno reagirati

toplinski udar
16.07.2023.
u 18:12

Prilikom velikih vrućina, odnosno za vrijeme ljetnih mjeseci, važno je biti oprezan i pravilno zaštititi zdravlje sebe i svojih bližnjih

Toplinski udar obično nastaje zbog izravnog izlaganja suncu. Visoke ljetne temperature već su u punom mahu, stoga je važno prepoznati simptome toplinskog udara.

Duga razdoblja vrućine mogu biti još opasnija od naglog vala jer je teže shvatiti ozbiljnost simptoma. Važno je redovito se umivati i piti pomalo vodu tijekom cijeloga dana, prenosi klix.ba. Simptomi toplinskog udara su teško znojenje s hladnom, vlažnom kožom, glavobolja, umor, žeđ, mučnina, nesvjestica te tamna mokraća. Važno je navrijeme prepoznati simptome i pravilno reagirati. Odmah sklonite osobu u rashlađenu prostoriju ili u hlad. Rashladite je tuširanjem hladnom vodom ili mokrim ručnicima koje možete ostaviti na tijelu kao hladan oblog 10-ak minuta. Omogućite osobi da legne te, ako je pri svijesti, ponudite joj tekućinu, najbolje vodu. Potom je odvedite liječniku. Prilikom velikih vrućina, odnosno za vrijeme ljetnih mjeseci, važno je biti oprezan i pravilno zaštititi zdravlje sebe i svojih bližnjih. Potrebno je poduzeti adekvatne mjere, i to

izbjegavati izlaganje izravnoj sunčevoj svjetlosti, posebice u razdoblju između 10 i 17 sati. To osobito vrijedi za osobe u povećanom riziku od toplinskog udara. Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana. Pijte dovoljno tekućine, odnosno negazirane vode ili niskokaloričnih pića bez kofeina, alkohola i šećera. Važno je konstantno unositi tekućinu, a ne tek kad se pojavi osjećaj žeđi. Nosite laganu i široku odjeću svijetlih boja i prirodnih materijala. Ne zaboravite na pokrivala za glavu (šeširi, kape) te sunčane naočale. Jedite više manjih obroka bogatih svježim povrćem i voćem. Tuširajte se mlakom vodom, a možete stavljati i hladne obloge. Ako radite ili trenirate na otvorenom, uzimajte češće stanke u hladu i pijte više tekućine - jednu i pol čašu svakih 30 minuta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije