Skopaljska Gračanica

Važno je podržati povratnike

01.02.2018.
u 10:00

Jučer je u povodu proslave obilježavanja 107. godišnjice utemeljenja župe Srca Marijina u Skopaljskoj Gračanici kod Uskoplja i dvadesete godišnjice povratka u župu održana prigodna svečanost kojoj su nazočili brojni mještani povratnici, njihovi gosti i prijatelji župe, piše Večernji list BiH. Podsjetimo, krajem studenoga prošle godine u župi je započeto unutarnje uređenje crkve. Kompletno renoviranje koje je trajalo dva mjeseca financirali su Središnji državni ured za Hrvate izvan RH i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH, brojni darovatelji te, naravno, vjernici. Sami župljani sudjelovali su i u radovima na župnoj crkvi. 

107. obljetnica

Svečano euharistijsko slavlje u novoobnovljenoj župnoj crkvi, kao i prošle godine, predvodio je nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH. Tom prigodom je župnik vlč. Tadija Ivoš zahvalio svim darovateljima koji su omogućili obnovu župne crkve te tim činom iskazali svoju potporu Hrvatima ovoga kraja. Posebnu zahvalnost župnik Ivoš iskazao je političkim predstavnicima hrvatskoga naroda u BiH i Republike Hrvatske koji su svojim dolaskom uveličali proslavu 107. godišnjice od osnutka župe, te gospodinu Zvonki Milasu, državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Nikoli Mažaru, državnom tajniku u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH.

- Ja bih najprije zahvalio našim hrvatskim institucijama iz moje i naše Hercegovine i to želim naglasiti. Jer su oni doista podržali obnovu ove crkve i ove vjernike ovdje. Dobrim dijelom je njihovom zaslugom ova crkva ovdje obnovljena, jer mi to nikako nismo mogli sami. Istina, crkva je sad završena, iako tu još ima nekoliko stvari koje će se, s Božjom pomoći, doraditi kad bude prilike i mogućnosti. Nažalost, treba kazati da federalna i općinska tijela vlasti nisu ništa učinila kako bi nam pomogla, iako smo im slali pozive i dopise, posebno se to odnosi na Federalno ministarstvo raseljenih osoba.

O tome kako danas žive povratnici u Skopaljskoj Gračanici, župnik Ivoš kaže:

- A žive, bore se kao i svi. Otporni su ovdje ljudi, ne predaju se tako lako. Ali iako ih je rat jako uništio, ipak se vraćaju i pritom ih treba podržati - kazao nam je župnik Ivoš.

Župa danas broji oko 900 ljudi, među kojima je dosta mladih obitelji. Trenutačno je u župi čak 17 prvašića. Ima ljudi koji bi se sutra vratili da im je osigurati bilo kakav posao, govore nam mještani Skopaljske Gračanice, koji danas žive i dišu kao jedan. Složno su se i bratski uključili u obnovu crkve i domova, između sebe dijele i dobre i loše stvari, pa i u pripremi ove prigodne svečanosti sudjelovali su svi župljani, svatko na svoj način. A državni tajnik Ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, koji nije mogao nazočiti jučerašnjoj svečanosti zbog neodgodivih obveza, kazao je u svojoj čestitci kako je ponosan što je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kroz potporu projektima koje zajednički provodimo, uključen u postizanje što boljih rezultata u podizanju kvalitete života Hrvata u župi Skopaljska Gračanica. - U uvjerenju kako je još puno dobrih projekata pred nama koje ćemo zajednički realizirati na dobrobit hrvatskog naroda u Skopaljskoj Gračanici, središnjoj Bosni i cijeloj BiH, primite iskrene čestitke u povodu obilježavanja 107. godišnjice utemeljenja župe sa željom da zajedništvom, međusobnim

razumijevanjem i upornim radom i dalje činite da župa Srca Marijina i nadalje ostane simbol ostanka i opstanka Hrvata Skopaljske doline - stoji, uz ostalo, u Milasovoj čestitci upućenoj vlč. Ivošu i mještanima Skopaljske Gračanice.

Podsjetimo, Državni ured za Hrvate izvan RH je za obnovu dvorane za potrebe mladih i uređenje knjižnice izdvojio 50.000 kuna, za rekonstrukciju crkvenog krova 75.000 kuna i unutarnje uređenje župne Crkve Srca Marijina – 270.000 kuna.

Skopaljska Gračanica nalazi se uz rijeku Vrbas u jugozapadnoj Bosni na otprilike pola puta između Uskoplja (Gornjeg Vakufa) i Bugojna, uz magistralnu prometnicu Prozor - Uskoplje (Gornji Vakuf) - Bugojno.

Župa Skopaljska Gračanica utemeljena je 31. siječnja 1911. godine odvajanjem pojedinih naselja. Prvi župnik, Stjepan Pašalić, stigao je u novoutemeljenu župu 3. veljače 1911. Župa je imala 150 obitelji porazbacanih u 16 sela, međusobno jako udaljenih, tako da je s kraja na kraj župe trebalo hodati 5 sati.

Prva župna crkva sagrađena je 1912. godine i bila je posvećena sv. Jeronimu učitelju. Pripreme za gradnju druge župne crkve počele su tijekom 1936. godine. Današnja župna crkva posvećena Srcu Marijinu sagrađena je i posvećena 1969. godine. Novi župni stan sagrađen je 1970. godine. U župi od 1969. godine djeluju časne sestre Družbe služavki Malog Isusa.

Rušilački pohod

Tijekom rata 1992. - 1995., u drugoj polovini 1993. godine muslimanski su ekstremisti župnu crkvu opljačkali, a zatim demolirali. Župnu kuću i kuću časnih sestara prvo su opljačkali, a zatim zapalili, tako da su ostali samo zidovi. Tada su nastradale kapelice i groblja u Donjoj i Gornjoj Ričici, Gračanici, Lužanima, Pajić Polju i Zlavasti. Većinu Hrvata katolika s područja župe muslimanske su snage protjerale. Župom upravlja dijecezanski (biskupijski) svećenik, a župi Srca Marijina u Skopaljskoj Gračanici pripadaju sljedeća naselja: Humac, Gračanica, Donja i Gornja Ričica, Jazvenik, Kordići, Lužani, Okolišće, Pajić Polje, Pernice, Zanasovići i Zlavast.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?