dodik:

"Važno je hitno postići dogovor, jer bez dogovora s RS-om ne može dalje"

milorad dodik
19.02.2016.
u 08:41

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je važno hitno postići dogovor o mehanizmu koordinacije, jer se bez dogovora sa Republikom Srpskom neće moći ići dalje i sve ostalo će biti farsa.

"Trebaće nam brzi dogovor o mehanizmu koordinacije. Ne želimo da se desi da je BiH prevarila EU kada je rekla da ima usuglašen mehanizam koordinacije, a nema", rekao je Dodik sinoć za federalnu "TV1".

On je istakao da Europljani znaju da je Republika Srpska u pravu, da to znaju i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ostali koji su nasjeli na tu vrstu priče.

"Europa je zabrinuta razvojem situacije u vezi sa usvajanjem mehanizma koordinacije i pokušava to izgladiti", naglasio je Dodik.

On je najavio da će Narodna skupština Republike Srpske odbaciti odluku Vijeća ministara BiH o mehanizmu koordinacije, što bi moglo izazvati loše posljedice po BiH.

Prema njegovim riječima, za Republiku Srpsku su dvije stvari neprihvatljive u odluci Vijeća ministara BiH o mehanizmu koordinacije.

On je pojasnio da je jedna to što je Vijeće ministara BiH odluku donio na tajnoj sjednici bez konzultacija, špekulirajući o nekoj prethodno danoj suglasnosti koja nikad nije postojala i da se to tretira kao odluka koja bi mogla biti nametnuta svima u BiH, što nije moguće.

"Drugo pitanje je da je predviđeno da se u nekim koordinacijskim tijelima odlučuje konsenzusom prisutnih. To ne smije biti razlog da neko bude preglasan. Ne mogu u radnim tijelima biti ljudi iz Vijeća ministara BiH jer oni nisu nadležni za mnoga pitanja", istaknuo je Dodik i kao primjer naveo poljoprivredu koja je u nadležnosti entiteta.

Prema njegovom mišljenju, priča o "tradicionalnoj trgovini" sa Hrvatskom loša je po BiH - za proračun, poljoprivrednike i gospodarstvo u cjelini.

On je naveo da je proračun Republike Srpske po tom osnovu imao gubitak od 70 milijuna KM, a privrednici do 200 milijuna KM.

"Direktna proračunska podrška za tih 70 milijuna KM, a u Federaciji BiH vjerovatno oko 200 milijuna KM trebala bi biti doznačena iz EU, a da se poljoprivrednicima i drugim privrednicima koji imaju gubitke doznači kroz IPA programe. O tome smo sa predstavncima EU razgovarali u Banjaluci", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, za Republiku Srpsku je neprihvatljivo da netko u ime BiH prihvati uvjete bez dogovora o participaciji gubitaka.

Dodik je pozdravio predaju aplikacije BiH za kandidatski status u EU, ističući da je ona mogla biti završena davno, kada su na dnevnom redu bili samo mehanizam koordinacije i problem "Sejdić i Finci", ali da su ta dva pitanja zastala u Federaciji BiH, u odnosima između Hrvata i Bošnjaka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije