pohod

Vatikan informiran o smanjenju katolika

BISKUPSKA KONFERENCIJA
13.03.2015.
u 09:15

Broj Hrvata katolika u BiH na kraju 2014. manji je nego prije 100 godina

Bosanskohercegovački biskupi koji su u pohodu Svetome Ocu i tijelima Rimske kurije u Vatikanu poznatom pod nazivom Ad limina apostolorum upozorili su tijekom više susreta na dramatično smanjenje broja Hrvata katolika u toj zemlji te su razgovarali o detaljima skorog pohoda pape Franje Sarajevu početkom lipnja. Banjolučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije BiH Franjo Komarica izrazio je zabrinutost biskupa iz BiH tijekom dužeg razgovora sa zamjenikom državnog tajnika u prvome odjelu Državnog tajništva Svete Stolice nadbiskupom Angelom Becciuom zbog dramatičnog stanja katolika u Republici Srpskoj, gdje ih je ostalo samo oko pet posto od predratnog broja.

Nepovratak i odlazak

Biskup Komarica upozorio je i na stalni trend smanjenja broja katolika u Federacije BiH koje je uvjetovano nesređenim političkim i gospodarskim uređenjem države Bosne i Hercegovine. Po crkvenim statistikama, samo u prošloj godini iz BiH je odselilo više od 11.800 osoba. Nakon posljednjeg popisa napravljenog nakon blagoslova kuća, u trima biskupijama u BiH ukupno je 420.294 Hrvata katolika, što je manje nego prije 100 godina. Od prijeratnih oko 220.000 Hrvata katolika na području današnje Republike Srpske živi njih tek oko 15.000. Bosanskohercegovački biskupi su s više dužnosnika razgovarali i o skorom pohodu pape Franje Sarajevu početkom lipnja.

Susreti u Tajništvu

O položaju Hrvata katolika bosanskohercegovački biskupi razgovarali su i s nadbiskupom Paulom Gallagherom, tajnikom Svete Stolice za odnose s državama. U sjedištu Papinskog vijeća za međureligijski dijalog biskupe iz Bosne i Hercegovine primio je predsjednik kardinal Jean-Louis Tauran. Pohod je počeo svetom misom na grobu svetog Petra apostola u bazilici sv. Petra u Vatikanu. Euharistijskom slavlju na grobu apostolskog prvaka sv. Petra predsjedao je kardinal Puljić u zajedništvu sa svim biskupima BK BiH te uz koncelebraciju desetak svećenika Hrvata koji se nalaze na poslijediplomskom studiju u Rimu, a na misi je sudjelovala i veleposlanica BiH pri Svetoj Stolici Slavica Karačić. U razgovoru su sudjelovali i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić, vojni biskup u BiH Tomo Vukšić, pomoćni biskup vrhbosanski Pero Sudar i pomoćni biskup banjolučki Marko Semren.

Ključne riječi

Komentara 2

CO
cope
15:10 13.03.2015.

Nisu objavili koliko je Hrvata katolika otislo trbuhom za kruhom iz Hrvatske u kojoj je ekonomska situacija "bolja" vec u BiH,vec aludiraju na politicku situaciju koja nije sjajna ali nije I najveci uzrok iseljavanja mladih ljudi svih nacionalnosti a nee samo Hrvata vec je to ekonomska situacija.A ovi sto su se sastali daju podrsku HDZ-u kao I devedesetih sto je Hrvate koje kao oni zastupaju skupo kostalo,pa su oni kao I mnogi Bosnjaci zbog medjusobnog sukoba morali napustiti svoja ognjista,a pojedinci iz ove skupine su tada podpirivali te sukobe.Nije njima zao katolika vec im zao clanova zajednice koja ih finansira (smanjuje se budjet) isti su kao i pojedini politicari.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije