blagdan

Misa za Vaskrs služena u Sabornoj crkvi u Sarajevu

16.04.2023.
u 11:59

Svetu misu u Sabornoj crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu, danas - na Vaskrs, služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz svećenike te mitropolije. Poruku nakon liturgije čitao je starješina Saborne crkve u Sarajevu Vladimir Stupar, a to je poslanica patrijarha srpskog Porfirija upućena vjernicima za Vaskrs. 

U poslanici je istaknuta važnost pobjede dobra nad zlom, ljubavi nad mržnjom, jedinstva nad podjelama. Molitve su posebno usmjerene prema svim bolesnima, osobito zaražene korona virusom kao i medicinskom osoblju koje se, riskirajući život, bori za spas pacijenata.

- Radujemo se jer nas unatoč svim prilikama i neprilikama prate krupne i mirne raške oči anđela – najljepše, najvoljenije i najslavnije freske stvorene u našem rodu, govoreći nam da Isus Nazarećanin, na krst Raspeti, ustade iz groba - kazao je.

Istaknuo je kako ekonomski i svaki drugi napredak svakako važan za društva, ali da je neusporedivo važnije duhovno zdravlje naroda.

- Samo ako imamo snažnu vjeru i molitvu, istinsko pokajanje i evanđelske vrline, Bog će biti s nama i imat će kome pomoći - naglasio je.

Apelirao je da se normira uporaba ćiriličnog pisma u javnom prostoru, kao i da se obustavi nasilje nad srpskim jezikom i ukinu odredbe zakona koji to nasilje nameću, osobito kroz protivustavni zakon koji nameće takozvani rodno osjetljivi jezik iza koga se krije borba protiv braka i obitelji kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovjekovog ličnog i sabornog života.

Pozvao je vjernike da se mole i za mir u Ukrajini, za prestanak stradanja i sukobljavanja jednovjerne i jednokrvne braće, da neprijateljstvo i mržnju zamjene prijateljstvo i ljubav.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije