europski komesar za proširenje

Varhelyi: BiH je ključna za zapadni Balkan

Oliver Varhelyi
08.03.2022.
u 19:04

BiH je ključna za zapadni Balkan i umjesto unutrašnjih sukoba treba da se fokusira na EU agendu, tu je Bosni i Hercegovini mjesto, rekao je europski komesar za proširenje Oliver Varhelyi na današnjem zajsedanju Europskog parlamenta.

Trideset godina nakon krvavog raspada Jugoslavije na Balkanu i invazije Rusije, vratio se rat na europsko tlo, podsjetio je on. Kazao je da potreba za mirom i stabilnosti nikad nije bilo važnije.

- Susreo sam se političkim liderima BiH prvi put 2020. Nakon 12 godina blokade, izbori u Mostaru su dali svježi poticaj za promjene. Nažalost, 2021. je bila izgubljena godina. Nismo vidjeli pravi napredak na 14 prioriteta EU - kazao je on.

Naglasio je da dolazi do dodatnih političkih podjela, nepriznavanja visokog predstavnika i bojkota državnih institucija.

- Ovo je posebno važno u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu. Puno se nade i napora uložilo u ustravnu i izbornu reformu, ali nemamo rješenja. Treba ga naći pod hitno. Ministar financija mora staviti proračun na raspolaganje Središnjeg izbornog povjerenstva - kazao je on.

Kontinuirani bojkot, Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH moglo bi ugroziti investicije.

- Nekoliko puta sam naglasio predstavnicima RS-a, postoji potreba da se osigura rad i potpuna funkcija državnih institucija. Dio investicija je na dio RS-a, kao što je dio koridora Vc, ali samo nakon potpunog vraćanja funkcioniranja državnih institucija - zaključio je komesar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?