Europski povjerenik za proširenje

Varhelyi: 600 milijuna eura od EU za projekte tek nakon povratka u funkciju državnih institucija

Oliver Varhelyi
21.02.2022.
u 19:28

Europski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi prokomentirao je na svom službenom Twitter profilu današnju raspravu ministara vanjskih poslova Europske unije, o situaciji u Bosni i Hercegovini. 

- 2021. je bila izgubljena godina za zemlju, s malim napretkom u 14 ključnih prioriteta na putu ka EU i s rastućim političkim podjelama. Prvo, radi se na izbornoj i ustavnoj reformi kako bi se osigurala jednaka zastupljenost svih građana, ali rješenje još nije tu. Trebali bi ga hitno pronaći, poručio je, prenosi Avaz. 

- Drugo, zemlji su potrebne potpuno funkcionalne državne institucije kako bi mogla imati koristi od pozitivne agende EU, kako kada je riječ o reformama, tako i u implementaciji Ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan. 

Postavili smo taj plan kako bismo pomogli regiji da smanji jaz u razvoju sa EU i oporavkom nakon pandemije. Plan će direktno koristiti građanima Bosne i Hercegovine, pomoći im u razvoju zemlje i pripremiti je za njenu budućnost u EU.

Krajem prošle godine upozorio sam političke lidere da bez potpuno funkcionalnih institucija zemlja riskira da izgubi velike investicije. Pozvao sam predstavnike Republike Srpske da se u potpunosti vrate u državne institucije, ističe. 

- Europska komija je primila zahtjeve za podršku EU za željezničke/cestovne veze na Koridoru Vc, uključujući dva koja se nalaze na teritoriju Republike Srpske. Sporazumi o doprinosu EU za ova 2 projekta, u vrijednosti do 600 milijuna eura, mogu doći tek nakon povratka u potpuno funkcioniranje državnih institucija - zaključio je Varhelji. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije