ZANIMLJIVO

Varanje supružnika ide ruku pod ruku s varanjem na radnom mjestu

13.08.2019.
u 08:36

Istraživači su posebno ispitali četiri grupe korisnika - brokera, korporativnih menadžera, kriminalaca i policajaca.

To je zaključak nove provokativne akademske studije koja je otkrila jaku povezanost između preljuba i povreda pravila na radnom mjestu, posebice kada se radi o korporativnim menadžerima i financijskim savjetnicima, piše Bloomberg, renomirani poslovni website. 

Studija je nastala na pomalo nevjerojatan način, pojašnjavaju. Profesori financija na Sveučilištu u Teksasu u Austinu i Sveučilištu Emory bili su u mogućnosti ispitati korisnike Ashley Madisona, web stranice koja spaja sve one koji žele imati i “diskretne susrete” izvan braka, navodi Bloomberg. Podaci su jednostavno bili dostupni jer su hakirani još 2015. te su javnosti bila izložena imena i osobni podaci više od 30 milijuna korisnika. 

Istraživači su posebno ispitali četiri grupe korisnika - ukupno njih 11.000 i to brokera, korporativnih menadžera, kriminalaca i policajaca. Uz provjeru javnih podataka, autori studije John Griffin, Samuel Kruger i Gonzalo Maturana ustanovili su da su klijenti Ashley Madison date stranice, u većini slučajeva, dvostruko prekršili profesionalne kodekse ponašanja u usporedbi s kontrolnom skupinom. 

"Naša studija pokazuje da varanje u jednom kontekstu prelazi na varanje u drugim", rekao je Griffin, koji se inače bavi istraživanjem kršenja zakona na  Wall Streetu te dodao "ne pokušavamo raspravljati o etici niti moralizirati. Sve što radimo je istraživanje, a rezultati temeljeni na podacima relevantni su." Studija potkrjepljuje tezu da niti jedna korporacija zapravo nije vodila računa o svojim kadrovima koji je vode, njihovi privatan život nije nikada doveden u pitanje. I ostalo bi tako da se nije dogodio MeToo, pokret protiv seksualnog uznemiravanja koji je doveo do niza optužbi i u korporativnom svijetu, pa i odlaska izvršnih direktora poput Les Moonvesa iz CBS-a i Stevea Wynna iz Wynn Resortsa. Rezultati studije prilično su dosljedni u sva četiri proučavana zanimanja. Primjerice, studija je utvrdila da je 4,1 pojedinaca optuženih za kršenje zakona o vrijednosnim papirima od strane američke Komisije za vrijednosne papire između 2010. i 2015. imalo profile na Ashley Madison stranici. To je u usporedbi s 1 posto kontrolne populacije, koja se sastojala od ljudi sa sličnim radnim putem, no bez ‘varanja’.  Za CEO-e i CFO-e (predsjednike  uprava i financijske direktore) koji su bili korisnici dating sitea, dvostruko veća je vjerojatnost i da su sudjelovali u nekim financijskom marifetlucima, poput lažiranja izvještaja ili da su bili će tuženi za prijevare vezane uz vrijednosne papire između 2008. i 2014.  Brokeri koji su varali, bili su, za razliku od kontrolne skupine, vjerojatnije da će se naći u evidencijama regulatornog tijela financijske industrije, označeni kao prekršitelji. Ono što pomalo baca mrlju na istraživanje jest, etičko pitanje o korištenju podataka Ashley Madisona u prvom redu, profesori istraživači zaključili su da je to u javnom vlasništvu nakon hakiranja. Također na web stranici čiji je slogan „Život je kratak. Imajte aferu “, otkrili su lažne profile, te su imali Griffin i njegovi koautori suzili studiju na korisnike koji su imali podudarne adrese s broja kreditnih kartica. Također je nepoznato jesu li se članovi kontrolne skupine bavili bračnom nevjerom izvan web siteova.  Griffin ističe da je istraživanje relevantno te da su zaključi odraz pravog stanja, a kompletni rad bit će objavljen tijekom mjeseca u  Zborniku Nacionalne akademije znanosti.  "Ako ste glupi da svoje ime unesete na takvu web lokaciju, dovoljno ste glupi da radite i druge pogreške”, komentirala Davia Temin, osnivačica kriznog savjetovanja Temin & Co. iz New Yorka, podržavajući studiju.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?