POHLEPA NA LEĐIMA KUPACA

Val poskupljenja pogodio Hrvatsku nakon prelaska na euro, racionalan razlog ne postoji!

03.01.2023.
u 17:21

Prvim danom 2023. godine Hrvatska je uvela euro kao službenu valutu, a nakon konverzije vidljivo je da za pojedine proizvode potrošači sada plaćaju veće iznose.

Pa tako su cigarete i duhanski proizvodi poskupjeli od 20 do 50 lipa. Dakle kutija cigareta koja je do sada koštala 29 kuna, sada košta tri eura i 90 centi što iznosi 29 kuna i 25 lipa. 

Kava na aparatu za kavu koja je prije uvođenja eura koštala šest kuna, sada košta 93 centa što je lipu ili dvije manje od sedam kuna, dakle poskupljenje od skoro cijele kune, prenosi Direktno.

U nekim pekarama poput Mlinara jasno su vidljive veće cijene. Naime, kroasan koji ste do sada plaćali šest kuna, sada iznosi jedan euro i 10 centi što je za dvije kune i 28 lipa skuplje od stare cijene. Bijeli obični kruh sada ćete plaćati čak 31 lipu više, odnosno jedan euro i 90 centi (14 kuna i 31 lipu). 

Zagrebački parking isto tako je podigao cijene satnih karata. Pa sada sat vremena u prvoj zoni košta 12 kuna i šest lipa (euro i 60 centi), dakle porast od šest lipa. Druga zona skuplja je za 27 lipa, dakle iznosi pet kuna i 27 lipa, odnosno 70 centi. Treća zona skuplja je za 26 lipa. 

Dnevna karta u trećoj zoni zagrebačkog parkinga do sada je bila devet kuna, a sada je skuplja za 79 lipa.

Dok su druge benzinske postaje prvog dana nove godine tek istaknule cijene goriva u eurima, Petrol je s Croduxom otišao korak dalje i tako povećao svoje cijene goriva. Benzin je poskupio za 39, a dizel za 24 lipe. 

Cijene su rasle i na tržnicama. Do sada ste kilu naranči mogli kupiti za 13 kuna, a sada je cijena narasla za čak dvije kune i sedam lipa, odnosno platit će te kilu ravno dva eura. Krumpir po kilogramu se do sada plaćao između tri i pet kuna, a sada je kilogram krumpira čak šest kuna i 78 lipa dok će te za kilogram luka umjesti dosadašnjih šest kuna izdvojiti sedam kuna i 53 lipe. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije