ispisano ih 83.700

Val odricanja državljanstva tek stiže

24.04.2019.
u 20:00

Prema karti Europe, koju je prošle godine izradio kartograf, češki lingvist i matematičar Jakub Marian, iz BiH se od 1991. iselilo 1,3 milijuna stanovnika, piše Večernji list BiH. Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr. Stevo Pašalić kazao je kako se podaci do kojih je on došao ne poklapaju u potpunosti s podacima koje je objavio češki matematičar. On je uradio studiju o migracijama za razdoblje od 1991. do 2017. iz koje je vidljivo kako je BiH u tom razdoblju “izgubila” 1,132.000 građana. Tijekom rata iz BiH je otišlo oko milijun ljudi, od čega se u BiH nikada nije vratilo 527.000.

Trend se nastavlja

Analiza Svjetske banke i Instituta za ekonomske studije u Beču pokazala je kako je BiH balkanska zemlja s najviše iseljenika. U studiji je istaknuto kako će trend iseljavanja bh. građana biti nastavljen, osobito jer je Njemačka olakšala procedure za one koji traže posao u toj zemlji. Dio onih koji odlaze to čini privremeno, dok dio odlazi zauvijek. A da broj ovih drugih nije malen, pokazuje i to da se u posljednje četiri godine bh. državljanstva odreklo 16.708 građana. Od završetka rata do kraja prošle godine državljanstva BiH odreklo se oko 83.700 građana. U Ministarstvu civilnih poslova BiH upozoravaju kako ovaj broj ne treba dovoditi u vezu s aktualnim valom odlazaka iz BiH.

Davno otišli

– Podaci o broju osoba koje su se odrekle državljanstva BiH teško se mogu dovesti u izravnu vezu s iseljeničkim valom koji se događa u posljednje vrijeme. Da bi stekli pravo na državljanstvo druge države, državljani BiH moraju boraviti kao stranci u inozemstvu na razdoblje od 5 do 10 godina. Činjenica je da su oni koji se sada odriču državljanstva BiH napustili znatno ranije, a oni koji sada odlaze, ako ne dođe do većih promjena pravnog okvira, moći će se pojaviti sa zahtjevima za odricanje tek za 5, 6 ili više godina – kazala je glasnogovornica Ministarstva Zorica Rulj za Srpskainfo. Dakle, sve su prilike da će trend “razvoda od BiH”, koji je od 2000. godine u porastu, u idućim godinama doživjeti pravu eksploziju. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije