Četvorica mladića izgubila živote u rudniku nakon lakšeg potresa

Vadeći ugljen, zatrpalo ih cijelo brdo

rudnik
23.02.2015.
u 08:52

U potrazi za mizernom dnevnicom od 30-ak maraka, koliko dobiju ilegalnom prodajom mrkog ugljena, Adel Šehić, Alem Dedić, Arif Alibašić, Edin Herić, mladići dobi od 20 do 28 godina, izgubili su živote na Površinskom kopu Dubrave. Do tragedije je došlo kada je područje Tuzlanske županije pogodio blaži potres,nakon čega se na njih obrušilo između četiri i pet tona zemlje.

Po ugljen traktorom

Njih četvorica su traktorom na radilište došla u međusmjeni, kada nema kontrole. Golemi sloj zemlje, nakon podrhtavanja tla, obrušio se na nesretne mladiće pri čemu ih je zatrpao, kao i traktor kojim su ušli na površinski kop rudnika. Iza dvojice poginulih mladića ostale su supruge i malodobna djeca. Do posljednjeg trenutka se vjerovalo da je Edin Herić preživio nesreću, ali su jučer u poslijepodnevnim satima njegovu smrt konstatirali spasilačke službe i rudarski inspektori koji su bili na mjestu tragedije. Prema tvrdnjama Sakiba Muhtarevića, direktora Površinskog kopa Dubrave, očevid kojim rukovodi Županijsko tužiteljstvo Tuzla trajalo je jučer cijeli dan. Uz velike napore tijela poginulih rudara uzvučena su na površinu u kasnim poslijepodnevim satima. S njih su satima teški strojevi skidali golemi sloj zemlje. Ovim je okončana akcija pronalaska poginulih kopača, nakon čega će biti organizirana temeljita istraga o svim okolnostima koje su prouzročile tragediju. Istraga je utvrdila kako se na mjestu nesreće nalazio još jedan mladić Mersad Dedić koji je nakon pružene liječničke pomoći pušten kući. On će svojim svjedočenjem opisati sve okolnosti koje su dovele do tragedije u kojoj je život izgubilo četvero mladića. Kako prenose lokalni mediji, istragom je utvrđeno da Površinski kop Dubrave uopće nema zaštitarsku službu koja je trebala spriječiti krađu ugljena. “Oni nemaju zaštitarsku organizaciju koja bi spriječila ulazak neovlaštenih osoba na kop. Prema mojim saznanjima, raspisali su natječaj, ali nije izvršen izbor jer je bilo problema s javnim nabavama”, navodi federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović. Krajem prošlog tjedna federalna rudarska inspekcija je izvršila kontrolu rada Površinskog kopa i utvrdila da su uvjeti u kojima rudari rade katastrofalni. “Nema urađenih remontnih i protupožarnih puteva, nema puteva povlačenja, otežan je pristup samih radnika, otkrivka nije dovoljno otkrivena i ona može kliziti, što može dovesti do neželjenih posljedica”, kaže Duranović medijima. Rudarske nesreće ovakvog tipa u BiH su česte.

U jame ih tjera siromaštvo

Teške socijalne prilike, siromaštvo, tjeraju ljude da kruh zarađuju ilegalnim kopanjem ugljena koji prodaju po bagatelnoj cijeni tijekom jeseni i zime. Samouki rudari za osam sati ručno iskopaju tonu ugljena koja na crnom tržištu iznosi oko 35 maraka. Kopaju obično noću kad su inspekcijske kontrole slabije, skuplja se ugljen koji ostane u jalovini nakon separacije. Na meti “divljih” rudara su i napuštena rudarska okna gdje je smrt najčešća zbog urušavanja tunela. Prije nekoliko mjeseci život u blizini Kaknja izgubio je još jedna rudar. Ovo je sezonski posao koji se radi samo u kasnu jesen i zimu, i to u nepoduprtim jamama, samo s jednom žaruljom i 40 metara duboko pod zemljom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?