Nastavlja se istraživanje nafte u BiH

Uzorci iz Posavine pokazali kako je riječ o nafti dobre kvalitete koja se dalje može eksploatirati

nafta
Foto: VL FOTO
31.05.2015.
u 10:04

Jadran Naftagas, zajedničko poduzeće Rusije i Srbije, sklopio je ugovor na 28 godina, od kojih 25 za eksploataciju

Jadran Naftagasu odobren je nastavak istraživanja nafte na teritoriju Republike Srpske do 2019. i ako rezultati istraživanja potvrde komercijalne rezerve nafte, kompanija NIS će o tome pravodobno obavijestiti javnost, potvrđeno je za Agenciju Anadolia (AA) iz Naftne industrije Srbije (NIS). To je komentar NIS-a na informacije da su analize uzorka od 5000 tona nafte završene te da su potvrdile kako je riječ o sirovoj nafti dobre kvalitete koja se može eksploatirati, uz to što još treba utvrditi ima li je u dovoljnim količinama. Kompanija NIS bavi se istraživanjem nafte na teritoriju RS-a i za tu namjenu je zajedno s ruskom kompanijom Zarubežnjeft krajem 2010. osnovano zajedničko poduzeće Jadran Naftagas.

“Glavni zadatak i cilj Jadran Naftagasa je otkriti komercijalne rezerve nafte i tek potom početi komercijalnu proizvodnju na teritoriju RS-a”, naglašeno je za AA iz NIS-a. Riječ je o bušotini u Obudovcu, u Bosanskoj Posavini. Inače, bušenje u Obudovcu izvodi poduzeće Jadran Naftagas, zajedničko poduzeće Naftne industrije Srbije i ruske kompanije Zarubežnjeft, a radove su započeli krajem svibnja 2013. Poduzeće je još 2011. s resornim ministarstvom RS-a sklopilo ugovor o koncesiji za istraživanje i korištenje nafte i plina na razdoblje od 28 godina, od kojih tri za istraživanje, a 25 za eksploataciju. Ugovorom se Jadran Naftagas obvezao da će na osnovi usvojene Studije ekonomske opravdanosti, u istraživanja i eksploataciju nafte i plina na teritoriju RS-a investirati 229 milijuna dolara, s tim da će planirana vrijednost investicija za istraživanje iznositi 40,7 milijuna, a za fazu eksploatacije 188,3 milijuna dolara ako se dokažu rezerve. Do kraja 2015. trebao bi biti potpisan ugovor o koncesiji i za istraživanje te eksploataciju nafte i plina na području FBiH, a početkom 2016. će uslijediti i prva istraživanja na terenu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije