Domaljevac-Šamac - ljeto u znaku projekata

Uz vodoopskrbu, gradi se betonski nasip, uklanjaju mine

15.06.2022.
u 20:22

Za lokalne sredine projekti prekogranične suradnje za dvije susjedne općine s desne i lijeve obale rijeke Save, u Federaciji BiH Domaljevac-Šamac i u Republici Hrvatskoj Bogdanovci najbolji su način za uspješnost projekata iz EU fondova. Jedan od njih odnosi se na energetsku učinkovitost i poboljšanje infrastrukture, piše Večernji list BiH.

Vodovod i nasip

Projekt “Povećanje energetske učinkovitosti zgrade općine Bogdanovci te sanacija i rekonstrukcija doma kulture u Grebnicama” vrijedan je 210.000 kn (oko 52.500 KM), a odobren je putem javnog poziva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a koji se realizira u sklopu programa prekogranične suradnje između RH i BiH. - Projekt prekogranične suradnje od iznimnog je značaja za razvoj naše lokalne sredine, ali i za uspostavljanje još boljih partnerskih odnosa s lokalnim zajednicama iz RH. Nadam se da će iskustva na realizaciji ovog projekta doprinijeti uspostavljanju suradnje za ostale projekte koje Općina Domaljevac-Šamac planira realizirati iz sredstava namijenjenih za prekograničnu suradnju između RH i BiH - kaže općinski načelnik Stjepan Piljić.

U navedenoj općini užurbano se radi i na nizu projekata kojima se nastoji poboljšati kvaliteta života stanovnika u Baziku, Grebnicama i središnjem mjestu Domaljevac. Usporedo teku dva višemilijunska projekta koji dovoljno govore koliko voda na tom posavskom prostoru zna biti problem, zbog toga što je ima premalo kao ovih dana kada su u Posavini uvelike zavladale visoke temperature, a nizak savski vodostaj već sada predstavlja problem za opskrbu vodom preko zastarjelog sustava hidrofora, mještani s nestrpljenjem očekuju priključenje na vodovodnu mrežu. Istodobno, kada je vode previše u koritima rijeka Save i Bosne, Posavina strahuje od poplava pa se s radošću prati nicanje betonskog nasipa koji je na razini stogodišnjih voda te predstavlja siguran obrambeni bedem u slučaju visokog vodostaja. Prioritet Općine je i očistiti prostor od opasnih ostataka rata. Osobito se pokazala uspješnom nevladina organizacija Norveška narodna pomoć u BiH (NPA) koja je ovih dana ugostila norveškog veleposlanika u BiH, upravo u općini Domaljevac-Šamac, potez Lijeskovac - Grebnice, poznato po velikim borbama i razaranjima.

Sumnjivo područje

Na tom području NPA provodi aktivnosti oslobađanja zemljišta od mina i ostalih eksplozivnih sredstava iz rata u sklopu projekta MSP Šamac. Riječ je o milijun m2 sumnjivog područja koje se trenutačno čisti. Dosad je pronađeno i uništeno 16 minskih sredstava te 32 NUS-a. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?