Prvi organizirani susret mještana Volujaka, domaćih i iseljeništva

Uz tradicionalne igre i druženje okupilo se nekoliko stotina žitelja općine Kreševo

15.08.2023.
u 19:54

Mjesna zajednica Volujak uz sela i zaseoke koji joj pripadaju, Drežnice, Zvizd, Bukvu, Han Ivicu i Crkvenjak, ima oko 700 žitelja. Čak tri puta više rasuto ih je po cijelome svijetu, a proces raseljavanja i odlaska s ovog dijela općine Kreševo krenuo je davnih 60-ih godina prošlog stoljeća, piše Večernji list BiH.

- Ljudi su odlazili iz raznih razloga, od ekonomskih do onih da jedni krenu za drugima kao i danas. Bez obzira na razloge odlaska, svi koji su otišli na različite načine sve ove godine održavaju vezu s rodnim krajem, pomažu kad god nam nešto zatreba, kakvu god akciju imamo, odazivaju se. Kad ih pitate, oni će, bez obzira na sve godine koje ovdje ne žive, reći da su na privremenom radu u inozemstvu. Svi su srcem i dalje ovdje u svom Volujaku - kaže nam Denis Tadić koji je, uz Antu Puljića, Ranka Čiču i Nikolu Tadića, odlučio drugog vikenda u kolovozu organizirati prvo organizirano druženje domaćih i iseljenih, uz tradicionalne sportske igre koje su se nekad igrale u ovom kraju, od bacanja kamena s ramena, klisa, poteza konopa, skoka udalj pa sve do nogometa.

- Više je razloga našeg okupljanja, od druženja i podsjećanja na igre kakve su se nekad ovdje igrale kako bismo ih prenijeli i na mlade, do upoznavanja naše djece i unuka s rodbinom koja živi vani. Mnogi se ne poznaju i evo prilike da se upoznaju - objasnio nam je Tadić.

Po riječima Ante Puljića, koji je pri kraju radnog vijeka u Austriji te već "jednom nogom" u Volujaku, prvi susret žitelja ove kreševske mjesne zajednice okupio je njih nekoliko stotina. Došli su iz različitih europskih zemalja, ali i daleke Amerike. Neki su zbog druženja odgodili povratak u zemlje u kojima trenutačno žive. - Supruga i ja već smo bili na putu za Njemačku, ali smo odgodili zbog ovog druženja jer ga nismo htjeli nikako propustiti - kaže Dragan Cigelj.

Niko Slomo u rodni je Volujak ove godine s još desetak članova uže i šire obitelji stigao iz Amerike u koju je otišao sad već pomalo daleke 1998. godine. U rodnom kraju nije bio 19 godina, a iz njegove perspektive puno se toga u Volujaku promijenilo, a posebno u smislu cestovne infrastrukture jer Volujak je prometnicom preko Han Ivice povezan s Lepenicom i izlazom na koridor Vc u ovom kiseljačkom naselju.

- Jedva sam pronašao ulaz u dvorište vlastite kuće - u šali kaže Niko. Potvrđuje nam, kao i drugi koji su napustili ovaj lijepi kreševski kraj, da mu je srce i dalje ovdje te da će mu se uvijek i kad god ima priliku rado vraćati.

Sad su pronašli i novi način jačanja veza s rodnim krajem, uz druženje i igre njihova djetinjstva kojima će poučiti svoju djecu i unuke te i njima stvoriti još jedan način povezivanja s rodnim krajem njihovih očeva i djedova.

Inače, ove godine, čini se kao nikad dosad, mnogi su se po središnjoj Bosni dodatno angažirali kako bi učvrstili veze s iseljeništvom i uspostavili nove oblike zajedništva i suradnje kroz druženja, sport, kulturu. Svako naselje pronalazi svoj način povezivanja s iseljeništvom, a volja održati vezu primjetna je i kod onih koji su ostali, kao i onih na privremenom radu izvan BiH kako većina iseljenika za sebe kaže.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?