političko i ekonomsko središte regije

Uz šest državnika, stiže i 2000 dužnosnika, investitori i biznismeni iz cijele Europe i regije

04.05.2019.
u 10:00

Bosna i Hercegovina idućeg tjedna bit će domaćin jednog od najznačajnijih događaja u posljednjih dvadesetak godina, a to je godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD-a, kao i drugih paralelnih aktivnosti, poput investicijske konferencije i biznis foruma.

Najavljeno je da će u Sarajevo u povodu toga doći više od 2000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, ministara i drugih visokih vladinih dužnosnika te predstavnika organizacija civilnog društva, piše Večernji list BiH. 

Veliko priznanje

U političkom smislu to je također veliki događaj jer bi drugog dana, a to je 8. svibnja, u Sarajevo trebali doputovati lideri zemalja zapadnog Balkana kako bi sudjelovali na summitu. Uz obraćanje predsjednika EBRD-a Sume Chakrabartija i predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, koji će otvoriti ovaj susret na visokoj razini, najavljeno je da će u BiH stići predsjednici Crne Gore, Kosova i Srbije Milo Đukanović, Hashim Thaçi i Aleksandar Vučić te premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev. Nakon razgovora lidera o regionalnoj suradnji i preprekama koji je ometaju, trebale bi uslijediti prezentacije resornih ministara zemalja o mogućnostima ulaganja iz svake od šest zemalja regije.

Taj politički značaj svakako ne treba podcijeniti, ali stručnjaci ukazuju i na stvarne ekonomske prilike koje donosi investicijska konferencija Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu dr. Željko Šain posebno naglašava značaj koji je BiH dobila kao zemlja domaćin ovog skupa.

- Za Bosnu i Hercegovinu to praktički znači da će se svi oni koji dođu u Sarajevo upoznati s BiH te na licu mjesta vidjeti kapacitete kojima raspolaže. Oni su u mogućnosti vidjeti perspektivu i ljepotu naše zemlje. Istodobno, to može poslužiti i da se olakšaju naši budući odnosi s EBRD-om, a i svim drugim financijskim institucijama jer ovo je jedna divna prilika da se međunarodnoj financijskoj, poslovnoj i političkoj zajednici prikažemo u najboljem svjetlu - smatra dr. Šain.

Ističe kako je veoma važno što će fokusi događaja biti sektor informacijskih tehnologija (IT), turizam, ali i sve druge strateške industrijske grane BiH.

Prednost BiH

- To jesu kapaciteti koji daju konkurentsku prednost BiH kao zemlji koja je geografski relativno mala, koja ima malo stanovnika, ali je bitna zbog svog geopolitičkog i geostrateškog značaja. I to su upravo djelatnosti koje jesu lokomotiva u daljnjem razvoju BiH, u svakom pogledu - naveo je dr. Šain.

Naglasio je kako pokazatelji iz izvješća o konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma iz Davosa omogućavaju da, uspoređujući BiH s drugim državama u svijetu, vidimo da BiH, po svojim kapacitetima, može upravo u strateškim granama, kao što su IT sektor i turizam, napraviti značajne pomake u razvoju.•

Ključne riječi
BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije