Provjerili smo kolike su mogućnosti za spajanje blagdana i neradnih vikenda

Uz šest dana godišnjeg odmora, neki će se za blagdane odmarati 16 dana

17.12.2023.
u 14:46

Ulazimo u posljednji adventski tjedan, dolazak Božića osjeća se na ulicama i u domovima. Osjeća se u zraku, na zemlji, osjećaju ga i u duši. Iako su brojne obitelji iz BiH razasute diljem svijeta, za božićne dane svi se okupe na obiteljskom ognjištu kako bi Božić dočekali u pravoj blagdanskoj čaroliji. Autobusni i željeznički kolodvori te zračne luke u tjednu pred nama vrvjet će od ljudi, tražit će se karta više. Gužve će možda i najveće biti na cestama i granicama, objavio je Večernji list BiH.

Različite mogućnosti

Dani su ovo kad se svi nekuda žure. Mnogi kući, svojim obiteljima. Kući dolaze i iz dalekih zemalja, pa i oni koji jednom godišnje dolaze svojima upravo to čine ovih dana. Svi žele biti sa svojima na Božić. Božić je vrijeme kada se okuplja cijela obitelj. Unatoč zimskim danima, to je vrijeme kad ulice naglo ožive. Djeca trčkaraju ulicama, pukne i poneka petarda, a oni stariji posjećuju svoje susjede. U te dane neka naselja postaju bogatija, pa i za nekoliko tisuća stanovnika. Tradicionalno iseljenici, osim neradnih dana koje imaju za božićne i novogodišnje blagdane u državama u kojima žive i rade, dio godišnjeg odmora ostavljaju upravo za ovo doba godine kako bi spojili neradne dane i uz svoje najmilije proveli svojevrsni zimski godišnji odmor. Unatoč krizi u gotovo cijelom svijetu, tako će biti i ove godine, objavio je Večernji list BiH.

- U petak krećemo kući u Mostar, gdje ostajemo do 6. siječnja. Ove godine Božić je ponedjeljkom, što nam je super jer ćemo doći dan prije Badnjeg dana. Prethodnih godina smo obično dolazili na sam Badnjak. Uz neradne dane za blagdane i nekoliko dana odmora u Hercegovini ostajemo dva tjedna - kaže nam Mostarka na privremenom radu u Njemačkoj. Većina onih koji dolaze iz dijaspore ostat će na rodnoj grudi upravo dva tjedna. Oni na privremenom radu u inozemstvu imaju mogućnost za produžene praznike, a što je s onim koji rade u BiH? Koliko će oni imati mogućnosti za svojevrsni zimski godišnji odmor? To, prije svega, ovisi rade li u privatnom ili javnom sektoru, međutim, i tu ima razlike.

- U tvrtki u kojoj sam dugogodišnji zaposlenik s poslom obično završavamo na Badnji dan i počinjemo raditi poslije Sveta tri kralja. Ove godine, s obzirom na to da je Božić ponedjeljkom, na odmor bismo trebali 23. prosinca i slobodni smo do 8. siječnja - kaže nam zaposlenik jedne mostarske tvrtke. Njegova sugrađanka ima znatno manje slobodnih dana, objavio je Večernji list BiH.

- Radim u tvrtki koja se bavi veleprodajom prehrambenih artikala i na posao ću 26. prosinca. Radim do 30. prosinca i na posao ću 3. siječnja. Nemamo mogućnost spajanja s danima godišnjeg odmora, tako da, u načelu, imam samo dva produžena vikenda - priča nam. Međutim, u pojedinim djelatnostima poput medicine, policije, vatrogastva, pa i medija, slobodnih dana praktički i nema. Dok se drugi vesele i odmaraju se, oni rade.

- Radim kao medicinska sestra na odjelu u bolnici. Kod nas nema ni vikenda ni blagdana, radim turnuse i dok se drugi vesele, ja ću morati na posao - kaže nam medicinska sestra. Kako je na vrata zakucao posljednji vikend prije Božića, provjerili smo koliko je neradnih dana i kolike su mogućnosti za spajanje blagdana i neradnih vikenda. Naime, mnogi će i u BiH upravo spajanje vikenda i neradnih dana iskoristiti za odmore i putovanja.

Neradni dani

Katolički Božić ove godine pada u ponedjeljak. Za zaposlene u većini županija s hrvatskom većinom neradni su 25. i 26. prosinca, dakle ponedjeljak i utorak. Ponedjeljak i utorak, 1. i 2. siječnja 2024. godine (novogodišnji blagdani) i subota, 6. siječnja 2024. godine (Sveta tri kralja), blagdani su i neradni dani. Tako da će neki uz tri dana godišnjeg odmora moći biti slobodni čak 11 dana. U slučaju da uzmu još tri dana, dakle šest dana odmora, mogu biti slobodni čak 16 dana. U najmanju ruku, idealan zimski godišnji odmor. U slučaju da im financijske mogućnosti to dopuštaju, imaju dovoljno vremena otići na neku od bh. planina i uživati u skijanju i zimskoj idili. Ili pak otići negdje u inozemstvo kako na doček Nove godine tako i na turističke obilaske, objavio je Večernji list BiH.

U Republici Srpskoj siječanj je mjesec s najviše neradnih dana u godini. Međutim, ove godine najveći blagdan proteći će u dane vikenda. U skladu sa Zakonom o praznicima Republike Srpske, Zakonom o Danu Republike Srpske i odlukom o načinu obilježavanja Dana Republike Srpske, neradni dani u Republici Srpskoj su 1. i 2. siječnja 2024. godine (ponedjeljak i utorak) - Nova godina i 9. siječnja (ponedjeljak) - Dan Republike. U dane praznika ne rade republička tijela i organizacije, tijela jedinice lokalne samouprave, poduzeća, ustanove i druge organizacije i osobe koje profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti. Neradni dani za vjernike pravoslavne vjeroispovijesti su Badnji dan i Božić - 6. i 7. siječnja, koji ove godine padaju vikendom, točnije u subotu i nedjelju. U ove dane vjernici pravoslavne vjeroispovijesti imaju pravo na plaćeni izostanak s radnog mjesta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?