Stručnjaci tvrde

Uz kontrolu šećerne bolesti može se živjeti zdrav i aktivan život

dijabetes
06.04.2016.
u 12:49

Crveni križ Općine Centar Sarajevo ove godine obilježava 7. travnja - Svjetski dan zdravlja pod motom "Pobijedimo dijabetes", s naglaskom na prevenciju dijabetesa i pravilnu ishranu.  

Predsjednica Skupštine CK Centar Sarajevo primarijus dr. Alija Drnda kazala je tim povodom Feni da je glavna preventivna mjera izbjegavanje stresa, uz fizičku aktivnost i bez pretjeranog konzumiranja brze hrane.

Dijabetes je stanje u kojem tijelo ima problema s kontroliranjem razine glukoze (šećera) u krvi. Javlja se kad tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili proizvedeni inzulin ne djeluje kako treba. To dovodi do povećane razine  glukoze u krvi i dijabetesa. Postoji više tipova dijabetesa od kojih su najbrojniji dijabetes tipa 1, dijabetes tipa 2 i gestacijski (trudnički) dijabetes.

Neki od simptoma uobičajenih za sve tipove dijabetesa su umor, povećana žeđ, često mokrenje, glavobolje, grčevi u nogama, povećana glad.

Ako se ne liječi, dijabetes može imati ozbiljne posljedice. Stoga je neophodno, u slučaju pojave nekih od simptoma, odmah se obratiti liječniku. Uz adekvatnu kontrolu šećerne bolesti može se živjeti zdrav, aktivan i dug život, poručuju stručnjaci.

Stručni tim Crvenog križa Općine Centar upriličio je danas u Centru za zdravo starenje akciju besplatnog mjerenja razine šećera u krvi, distribuiran je informativno - edukativni materijal i organizirana podjela voća osobama treće životne dobi. Inače, kod osoba treće životne dobi većinom je zastupljen tip 2, a riziko faktori su prvenstveno kronične bolesti, debljina, neadekvatna ishrana i slaba fizička aktivnost.

Najavljena je i akciju besplatnog mjerenja razine šećera u krvi, te podjela informativno - edukativnog materijala i voća i na Svjetski dan zdravlja, na nekoliko lokacija na području općine Centar.  

Odlukom skupštine Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) 7. travnja određen je za Svjetski dan zdravlja. Obilježava se od 1950. godine u namjeri da se izgradi svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje čime bi se skrenula pažnja na prioritetne oblasti koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?