Stolačka tarča

Uz domaće vitezove, nastupaju gosti iz Mađarske i Slovačke

10.05.2018.
u 13:17

U tijeku su pripreme za jedini srednjovjekovni sajam u Bosni i Hercegovini, Stolačku tarču, koja se već 4. godinu zaredom održava u starom gradu Vidoškom u Stocu. Dosadašnjih godina Stolačka tarča privukla je veliki broj domaćih i inozemnih gostiju.

Velika očekivanja

Očekivanja su domaćina da će ove godine ta brojka biti i veća. Posebna zainteresiranost ove godine vlada za nastupe mađarske i slovačke skupine koje će izvesti svoje nastupe. Početak programa rezerviran je za mađarski ansambl Holloenek hungarica u 17 sati, u petak 18. svibnja. Posjetitelji će moći upoznati sve viteške skupine kroz njihove nastupe, a posebno će se predstaviti slovačka povijesna postrojba Ursus.

Stolačka tarča prvi je srednjovjekovni sajam u Bosni i Hercegovini. Domaćini sajma su Vitezovi hercega Stjepana Kosače iz Stoca. Uz domaćine, predstavit će se i brojne druge viteške udruge. Uz neka već poznata imena predstavit će se i nove skupine. Svi oni bave se promicanjem viteštva, srednjovjekovnom oživljenom poviješću i kulturom, očuvanjem starih običaja i vjerovanja. Upravo to je cilj Stolačke tarče, oživljavanje prekrasne stolačke tvrđave koja je jedna od 30 nacionalnih spomenika na području Stoca.

Ove godine Tarča se održava 18. i 19. svibnja u starom gradu Vidoškom, ali na novoj lokaciji. Ulaznice za sve posjetitelje bit će 5 KM i vrijedit će za oba dana. Za djecu je ulazak besplatan. Program počinje u petak, mimohodom u 16 sati. Nakon otvaranja Stolačke tarče, slijedi nastup mađarskog ansambla Holloenek hungarica, plesne skupine Kontea. Isti dan bit će održana radionica keramike, radionica mačevanja te nastup slovačke povijesne postrojbe Ursus. Vrhunac večeri bit će bitka za hercegov grad.

Program manifestacije

Drugoga dana, u subotu, program otvara plesna skupina Kontea u 17.15 sati. Nakon plesa uslijedit će radionice keramike i streličarstva. Viteške skupine nastupaju u 18 sati, a od 18.30 posjetitelji Tarče ponovno će na djelu vidjeti goste iz Mađarske i Slovačke. Prije vatrenog showa i završetka manifestacije bit će uprizorena bitka dviju kula. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?