Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Uz dobru političku volju postignuti dogovor da BiH pristupi Prometnoj zajednici

20. srpnja 2017. u 12:18 0 komentara 87 prikaza

Šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark izjavio je danas u Banjoj Luci da se nada da će uz dobru političku volju nadležnih strana u BiH biti postignut dogovor da BiH pristupi Prometnoj zajednici.

To se odnosi, kaže, i na druge reformske mjere, kao i na zakon o trošarinama za koje se mora naći rješenje, jer je prisutan zastoj u reformama, a negativan signal je nedavno poslan i iz Trsta, kada BiH nije potpisala ugovor o pristupanju Prometnoj zajednici.

-EU je stava da domaće vlasti same moraju riješiti reformska pitanja, jer u protivnom usporavaju europski proces. Za nas je neprihvatljivo da bilo koja stranka, iz vlasti ili iz oporbe, kaže da nije moguć dogovor i da pasivno sjede i čekaju razrješenje situacije. To je neprihvatljivo. Bit podnošenja aplikacije za članstvo u EU je odgovorno liderstvo i djelovanje – rekao je Wigemark, nakon razgovora s predsjednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović, prenosi Fena. 

Istaknuo je da oni ne brane nijednu stranu, već pozivaju domaće lidere da koordiniraju svoje stavove, posebno kada je u pitanju nastup BiH na međunarodnoj sceni, jer je, u najmanju ruku, sramotno da toga nema.

EU, kako je dodao, inzistira i na zajedničkoj strategiji energetike, zaštite okoliša i zapošljavanja, jer je to obveza na europskom putu te da je potrebno u svim tim aktivnostima imati na umu nadležnost svih organa vasti.

Od Cvijanović i entitetskog predsjednika Milorada Dodika je čuo da RS ne osporava suštinu ugovora o transportnoj zajednici, već da se radi o pitanjima kako unutar BiH koordinirati određene stavove i mišljenja.

Nakon sastanka, Cvijanović je na konferenicji za novinare rekla da, kada je u pitanju Prometna zajednica, ne postoji problem u odnosima Banja Luka-Bruxelles, jer RS želi biti dio te priče, već su svi problemi unutarnje prirode, na relaciji različitih razina vlasti u BiH.

Kada su u pitanju zajedničke strategije, istaknula je da se moraju uvažiti sve razine vlasti i prioriteti u oba entiteta i smatra da o tom pitanju postignuta značajna suglasnost.

Nedopustivo je, ponovila je, da se o ovoj temi razgovaralo nekoliko dana prije summita u Trstu.

Pita i zašto je problem da se uvaži zaključak Vlade u vezi s Prometnom zajednicom. 

-Imali smo određene strahove, ali smo rekli da se promjene, ako je moguće, neke stvari mijenjaju koje bi eventulano utjecale na naš željeznički promet. Ako nije moguće da se promijene i ako će se svi u regiji prilagoditi, uradit ćemo to i mi. To nije sporno. Ostalo je pitanje unutarnje koordinacije, definiranja pozicija i prezentiranja stavova - rekla je Cvijanović i dodala da će se ta pitanja rješavati.

Problem je, dodaje, i to što u BiH nema komunikacije.

- Mora se sjesti i razgovarati, jer od veljače pa nekoliko dana do summita u Trstu nije se razgovaralo o ugovoru o Prometnoj zajednici – dodala je entitetska premijerka.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.