spajanje blagdana i praznika

Uz 6 odmora, i 16 slobodnih dana

01.01.2019.
u 15:00

Jedan od najomiljenijih “sportova” kod stanovnika ovih prostora jest spajanje blagdana i praznika. Kako od jednoga neradnog dana dobiti pet, e, tu smo majstori. Naravno, ako ste zaposleni u nekoj od državnih ili javnih ustanova. Božićno-novogodišnji blagdani i praznici zasigurno pružaju najviše mogućnosti za spajanje, piše Večernji list BiH. Naime, ove godine katolički Božić pao je utorkom, a budući da se Banji dan radi skraćeno, velik broj tvrtki ove godine i taj dan nije radio.

Federacija BiH i RS

Ipak, vratimo se na službene neradne dane, dakle 25. i 26. prosinca te 1. i 2. siječnja, dakle utorak i srijeda u prvom tjednu te utorak i srijeda u drugom. Dakle, uz tri dana godišnjeg u prvom i tri u drugom tjednu te tri vikenda moguće je dobiti 16 slobodnih dana. Pravi zimski odmor. Ovo se odnosi na katolike u obama bh. entitetima, s tim da su u Republici Srpskoj, za razliku od Federacije BiH, neradni 24. i 25 prosinca. S druge strane, neradni dani u Republici Srpskoj su 1., 2. i 9. siječnja, objavljeno je iz Vlade RS-a. U dane praznika Republike Srpske ne rade republička tijela i organizacije, tijela jedinice lokalne samouprave, poduzeća, ustanove i druge organizacije te osobe koje profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti. Zatim, vjerski praznik je pravoslavni Božić, koji se praznuje na Badnji dan i dan Božića, tako da vjernici pravoslavne vjeroispovijesti imaju pravo na plaćeni izostanak s radnog mjesta 6. i 7. siječnja. Dakle, pravoslavni vjernici u ovom entitetu, uz šest dana godišnjeg odmora, mogu odmarati punih 16 dana. Ne zvuči loše, zar ne?

Nekima radno, nekima ne

Sve navedeno odnosi se na državne i javne ustanove. Ruku na srce, ove godine velik broj privatnih tvrtki svojim zaposlenim spojio je ove blagdane, pa su i oni dobili zimski godišnji odmor. Ranije je to bila prava rijetkost, ipak, i po ovom pitanju nešto se mijenja.

Naravno, riječ je o djelatnostima koje kolektivne odmore mogu priuštiti. “Radim u privatnoj tvrtki i kod nas je dugi niz godina praksa da s poslom završavam na Badnji dan koji radimo skraćeno i s poslom ponovno počinjemo 7. siječnja. S Badnjim danom završavamo sve narudžbe za godinu na izmaku. Ove godine Božić je pao utorkom pa smo zadnji dan radili petak 21. prosinca, što je produljilo odmor za tri dana”, kazao nam je čitatelj zaposlen u privatnoj tvrtki koja se bavi proizvodnjom.

Ipak, velik broj radnika, posebno u trgovini i ugostiteljstvu, oni kojima je vrijeme božićno-novogodišnjih blagdana ujedno i vrijeme najvećih gužva, na spajanje slobodnih dana i odmor mogu zaboraviti. Mnoštvo je još službi i zanimanja koji za praznovanje nemaju vremena, od liječnika i medicinskog osoblja koji imaju dežure pa čak i više intervencija nego uobičajenim danima, do policije, vatrogasaca, ali i zaposlenih u medijima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?