JOŠ NISTE?

Uvrstite kus-kus što prije na svoje jelovnike, pomaže u mršavljenju, ali i ovo je dobro znati

Getty Images
16.05.2019.
u 07:22

Ta najmanja tjestenina na svijetu obiluje proteinima, odličan je izvor vitamina B kompleksa koji su između ostalog neophodni za vitalnost moždanih funkcija, održavanje energije i imuniteta, za proizvodnju krvnih stanica te određenih hormona

Ako se nađete petkom u Maroku, Alžiru ili Tunisu, najvjerojatnije ćete jesti kus-kus. Domovina ove zanimljive i pomalo neobične namirnice je Afrika, a recepti o načinu njegove primjene datiraju još iz 10. stoljeća. To tradicionalno jelo u većini sjevernoafričkih zemalja je osnovna prehrambena namirnica, a služi se uz piletinu i kuhano povrće.  

Nastaje mljevenjem i oblikovanjem semoline, jedne vrste durum pšenice, no prema načinu na koji se proizvodi zapravo se svrstava u – tjesteninu i sadrži gluten.  Ta najmanja tjestenina na svijetu obiluje proteinima, odličan je izvor vitamina B kompleksa koji su između ostalog neophodni za vitalnost moždanih funkcija, održavanje energije i imuniteta, za proizvodnju krvnih stanica te određenih hormona, piše Alternativa za Vas. Sadrži i minerale selen, kalcij, magnezij, željezo, bakar, cink, fosfor i mangan. Sadrži i tiamin, niacin, riboflavin i pantotensku kiselinu. Kus-kus je izrazito bogat proteinima, a kus-kus može pomoći u održavanju energije organizma, jačanju mišića i kvalitetnijem radu crijeva. Pozitivno djeluje na funkcije nadbubrežne žlijezde.   

Kus-kus je dobar izvor kalija – jedna šalica ispunjava čak 40% preporučene dnevne doze ovog bitnog minerala.  Dokazano je da su namirnice bogate kalijem od velikog značaja u prevenciji moždanog udara, srčanih bolesti i ateroskleroze.   

Namirnica za zdravlje kože i kose, gubitak kilograma...

Ako se boreite s neželjeim kilogramima, kus-kus biste svakako češće trebali uvrstiti u svoj jelovnik. Jedna šalica ukusnih zrnaca kus-kusa ima vrlo malo masti i svega 175 kalorija. Obiluje i vlaknima koja osiguravaju produljeni osjećaj sitosti, a ujedno su od velikog značaja za dobar rad probavnog sustava.  Vlakna pomažu u eliminaciji toksina iz organizma, snižavaju kolesterol te reguliraju razinu glukoze u krvi. Blagotvorno djeluju na mnogobrojne kožne probleme, a ako ga konzumirate redovito, vlakna koja sadrži preventivno će djelovati na pojavu hemeroida i čira na želucu. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije