Sveučilište u Mostaru:

Uvodi se novi smjer 'Poslovanje s Europskom unijom'

novi smjer
25.03.2016.
u 16:17

Od sljedeće akademske godine na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru otvara se novi smjer „Poslovanje s Europskom unijom”.

„Poslovanje s Europskom unijom sasvim je novi koncept na fakultetu, ali i na ovim prostorima uopće. Kreiran je s obzirom na status Bosne i Hercegovine unutar pristupa Europskoj uniji i zbog svega što nas povodom toga očekuje”, za treći.ba rekao je prodekan za nastavu na Ekonomskom fakultetu prof. dr. sc. Zdenko Klepić.

U okviru Jean Monnet projekta Europske unije na Ekonomskom fakultetu smještena je i Jean Monnet katedra pa studenti već imaju priliku slušati predavanja iz modula „Činjenice i izazovi pristupanju Europskoj uniji”. Prodekan Klepić posebno ističe angažiranost profesora s pariškog sveučilišta uz čiju su pomoć osposobili ovaj potpuno novi smjer, prenosi Poskok.info.

Osim uvođenja novog smjera, niz izmjena i dopuna zahvatit će planove i programe svih preddiplomskih i diplomskih studija na Ekonomskom fakultetu.

„Napravili smo redizajn svih postojećih nastavničkih planova i programa vezanih za sveučilišni studij i na taj način osuvremenili smjerove koje imamo: Marketing, Menadžment, Financije i računovodstvo, Poslovnu informatiku te Poduzetništvo kao granu Menadžmenta”, kazao je prodekan Klepić.

U realizaciji ovih promjena više se pozornosti posvetilo području javnog sektora koje je, smatra prodekan Klepić, bilo lošije pokriveno. Uvođenjem novih kolegija sada je jako dobro pokriveno i to područje, uz već postojeće kolegije koji izučavaju profitni i neprofitni sektor.

Osvrnuo se i na javnu raspravu održanu 17. ožujka, koje je rezultat uvođenje prakse i više stranih jezika. Jako je teško doći do studentske prakse pa će oni studenti koji ostanu zakinuti praksu obaviti u vidu seminarskog rada. Na spomenutoj su raspravi sudjelovali brojni gospodarstvenici, praktičari, djelatnici razvojnih agencija i profesori iz ekonomskih kadrova te su upravo oni svojim sugestijama utjecali na odluke o izmjeni i dopuni nastavnog programa.

„U kreiranju nastavnog plana i programa posebno se treba uzeti u obzir mišljenje prakse”, dodao je prodekan Klepić.

Ekonomski fakultet u Mostaru slijedi zagrebački Ekonomski fakultet, jedan od vodećih na ovim prostorima. Zbog specifičnih zakona i propisa, obveza izvođenja prvog i drugog ciklusa, studij u Mostaru izvodi se po programu 4+1, dok je u Zagrebu organiziran 5+0 studij ekonomije.

Prve će tri godine studija svi studenti slušati i izučavati zajedničke kolegije koji su obvezni iz područja ekonomije i stvaraju im temelje za daljnje obrazovanje. Nakon toga odabiru smjer koji žele studirati. Mnoštvo je ponuđenih izbornih kolegija, a studenti ih biraju ovisno o svojim afinitetima. Prema Bolonjskom sustavu studiranja, moći će se izučavati i izborni kolegiji s drugih smjerova, čak i fakulteta. „Na taj način svatko ima prostora opredijeliti se za ono što voli, želi i što će mu u životu trebati”, komentirao je prodekan Klepić.

„Često navodim studentima – Steve Jobbs je slušao predmete ne samo na svom fakultetu, nego je išao slušati neke druge predmete. Među njima je bila „Kaligrafija, a kao rezultat toga danas poznajemo na našim računalima brojne fontove slova” , navodi prodekan Klepić te ističe da se studenti ne smiju ograničiti isključivo na ekonomski sektor, već je potrebno uvijek učiti i stjecati opću naobrazbu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije