Nove mjere za FBiH

Uvodi se antigensko testiranje, bolnice proširuju kapacitete za Covid pacijente

26.10.2020.
u 13:13

Krizni stožer Ministarstva zdravstva Federacije BiH održao je izvanrednu sjednicu na kojoj su donesene odluke o uvođenju novih mjera.

Nove mjere se u najvećem dijelu tiču zdravstvenog sektora, iako jedna naredba važi i za sve građane FBiH, a to je obvezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom na teritoriju cijele FBiH.

Uslijed pogoršane epidemiološke situacije i smanjenog broja kreveta za oboljele od koronavirusa, svim zdravstvenim ustanovama na području FBiH je naloženo proširenje kapaciteta za pacijente zaražene Covidom-19.

Dakle, prema tom zahtjevu svaka bolnica i klinički centar u ovom bh. entitetu morat će jedan dio svojih kapaciteta preusmjeriti isključivo na liječenje zaraženih pacijenata sa srednjom i teškom kliničkom slikom.

Kako saznajemo, u FBiH se uvodi i nova vrsta testiranja - antigensko koje će ubrzati rezultate testova i tako brže sprječavati širenje virusa.

Prema dostupnim informacijama, riječ je o pouzdanim testovima pomoću kojih se otkriva prisutnost antigena, odnosno samog virusa u kratkom vremenskom razdoblju. Način uzimanja uzorka je sličan kao kod PCR testa.

Brzi antigenski testovi često se koriste u dijagnosticiranju respiratornih patogena, među kojima su gripa i RSV virusi. Razlika u odnosu na PCR je u činjenici da brzi test otkriva virus samo ako postoji u velikim količinama, za razliku od PCR testa koji je osetljiviji na male količine virusa.

Svi detalji novih mjera i naredbi bit će poznati u 13:30 sati za kada je zakazana konferencija za medije Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?