reforma javne uprave

Uvođenjem e-usluga olakšat će se svakodnevni život građanima

Elektronski servisi
Foto: FENA
08.07.2016.
u 13:49

Ćuzulan je precizirao da se radi o važnom projektu iz oblasti reforme javne uprave, a uvođenje elektronskih servisa i njihova primjena olakšat će svakodnevni život građanima i poslovnim subjektima, ali i zaposlenima u javnoj upravi.

Koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan i ovlašteni predstavnik King ICT Sarajevo Adis Pobrić potpisali su danas ugovor o realizaciji projekta pod nazivom "Implementacija zajedničkih servisa za e-usluge".

Ćuzulan je precizirao da se radi o važnom projektu iz oblasti reforme javne uprave, a uvođenje elektronskih servisa i njihova primjena olakšat će svakodnevni život građanima i poslovnim subjektima, ali i zaposlenima u javnoj upravi.

Tim projektom se izgrađuje i uspostavlja infrastruktura potrebna za efikasnu i racionalnu implementaciju usluga uprave, kroz jedinstvene točke kontakta i elektronski. Dodatno, putem projekta će, kako je kazao, biti implementirane četiri vrste e-usluga, odnosno po jedna usluga za svaku upravnu razinu (BiH, FBiH, RS i Brčko Distrikt BiH).

- Potpuna implementacija projekta omogućit će da građani i pravne osobe podnose elektronski zahtjeve za usluge koje pruža Institut za mjeriteljstvo BiH, odnosno dodaju elektronske priloge, izvrše elektronsko plaćanje, dobiju termin za realizaciju usluge, informaciju o statusu predmeta i da elektronski dobiju tražene certifikate, rješenja … - precizirao je.  

Usluga za razinu Federacije BiH odnosi se na oblasti premjera i katastra nekretnina (izdavanje kopije plana, prepis posjedovnog lista i zahtjev za cijepanje parcela). Na razini Republike Srpske radi se o elektronskoj usluzi dobivanja digitaliziranog zemljišnoknjižnog uloška. Za razinu Brčko Distrikta BiH riječ je o elektronskoj usluzi zapošljavanja u javnoj upravi BDBiH, odnosno usluzi za građane koji se žele prijaviti na natječaj za popunjavanje radnog mjesta u javnoj upravi BDBiH.

Implementacijom pilot- online usluga, građani i poslovni subjekti imat će direktne koristi od projekta, jer će im te usluge biti dostupne u bilo koje vrijeme s bilo kojeg mjesta.

Đuzulan kaže da se blagovremenom izgradnjom više upotrebljivih zajedničkih servisa e-usluga postižu i velike uštede, jer besmisleno je da ove servise razvija svaka institucija posebno, odnosno da se razvijaju za svaki tip elektronske usluge posebno.

Korisnici tog projekta su Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH, Odsjek za održavanje i razvoj sistema elektronskog poslovanja i eVlade, Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), Agencija za informacijsko društvo RS-a, Sektori za IT pri Generalnim tajkništvima Vlada FBiH i RS, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Pododjeljenje za informatiku Vlade Brčko Distrikta BiH.

Vrijednost projekta je 1.320.930 KM, a sredstva za implementaciju projekta osigurana su iz Fonda za reformu javne uprave.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?