Sastanak predstavnika Autoceste FBiH i Hrvatskih autocesta d. o. o.

Dogovoreno uvezivanje naplate cestarine - s jednim uređajem u RH i FBiH

cestatrina
Autoceste FBiH
07.07.2023.
u 17:30

Jedna od važnih novina jeste mogućnost prolazaka korisnika s ACC TAG/ENC uređajima kroz naplatne postaje koje se nalaze na području spomenutih zemalja bez zaustavljanja i plaćanjem cestarine beskontaktno korištenjem ACC TAG/ENC uređaja

Vozači iz Federacije BiH i Republike Hrvatske uskoro će moći putovati autocestama koristeći jedan TAG uređaj. U cilju realizacije pogodnosti za korisnike autoceste u Zagrebu održan je sastanak između predstavnika JP Autoceste FBiH i predstavnika Hrvatskih autocesta d. o. o. na kojem je postignut dogovor oko uvezivanja elektroničke naplate cestarine radi unaprjeđenja kvalitete usluga na zadovoljstvo krajnjih korisnika.

Prednosti

Jedna od važnih novina jest mogućnost prolazaka korisnika s ACC TAG/ENC uređajima kroz naplatne postaje koje se nalaze na području spomenutih zemalja bez zaustavljanja i plaćanjem cestarine beskontaktno korištenjem ACC TAG/ENC uređaja. Naime, to znači da će se naknade za korištenje dionica autoceste u Federaciji BiH, koje su pod upravljanjem JP Autoceste FBiH d. o. o., na naplatnim postajama moći platiti ENC uređajem, isto kao što će se naknade za korištenje dionica autoceste u Republici Hrvatskoj, koje su pod upravljanjem Hrvatske autoceste d. o. o., moći platiti ACC TAG uređajem. Troškovi za korisnike će ostati isti jer je riječ o TAG-ovima iste vrste, samo što će korisnici, uz prethodnu registraciju na naplatnom mjestu, imati instalirana dva računa na jednom TAG/ENC uređaju gdje će jedan od njih biti namijenjen za registraciju prolaska na dijelu Federacije BiH, a drugi na dijelu Republike Hrvatske, pri čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje u korist jednog ili drugog javnog poduzeća.

Potpisivanje

Uvođenjem spomenutih mogućnosti povećat će se sigurnost prometa i smanjiti gužve na autocestama jer nema zaustavljanja zbog naplate, što posljedično rezultira povećanjem protočnosti i smanjenje štetnih emisija prouzročenih prometnim zastojima i kolonama. U idućem tjednu Autoceste FBiH će početi s testiranjem u svrhu postizanja potpune kompatibilnosti uređaja unutar sustava elektroničke naplate cestarine kako bi uskoro sustav bio pušten za korisnike. Podsjećamo, Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH potpisalo je tako nedavno i memorandum o suradnji s JP Autoputevi RS-a o uvezivanju sustava elektroničke naplate cestarine korištenjem TAG uređaja u cijeloj BiH. Tako korisnici mogu na teritoriju cijele BiH prolaziti kroz naplatne rampe bez zaustavljanja, plaćajući cestarinu beskontaktno korištenjem vlastitog TAG uređaja uz prethodnu registraciju kod drugog upravitelja i dopunu TAG uređaja/korisničkog računa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije