Uvoz mesa u BiH

Uvesti kontrolu na MRSA-u

24.12.2016.
u 07:00

Informacija kako je u Bosnu i Hercegovinu tijekom ove godine uvezena danska svinjetina koja je navodno bila zaražena opasnom bakterijom MRSA-om još jednom je unijela nemir među kupce i aktualizirala pitanje kakvu sve hranu uvozimo. Kako su nam rekli iz Ureda za veterinarstvo BiH, prilikom uvoza mesa ne rade se testovi na ovu bakteriju, tako da je zaraženo meso bez većih problema moglo biti uvezeno u BiH. Cijelu priču otkrili su istraživački novinari iz EU-a koji su iznijeli podatke kako su čak dvije trećine svinjetine iz Danske bile kontaminirane tom bakterijom. Inače, Danska je jedan od najvećih izvoznika svinjetine u Europi te je zaraženo meso završilo u brojnim europskim zemljama.

Provjera informacija

- Trenutačno se provjeravaju informacije te ćemo, ako se pokažu točnima, morati uvesti i testiranje na MRSA-u prilikom uvoza mesa. Zaštita stanovnika mora biti prioritet. Ipak, pričekat ćemo službene odgovore institucija koje se trebaju očitovati o tome, rekli su nam naši sugovornici. S druge strane, iz Agencije za statistiku BiH dostavili su nam podatke u kojima stoji kako je u BiH uvezeno nešto više od 17 tona danske svinjetine.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?