Zukić:

Uvesti kladionice u sistem PDV-a što prije

Zukić
23.03.2016.
u 12:38

Zastupnik SDA Amir Zukić je na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBIH postavio zastupnička pitanja u cilju dobijanja informacije od strane Ministarstva financija Vlade FBiH da dostavi o tome koliki je prihod kladionica od 01.01.2016. godine sa današnjim datumom, kolika je isplata poreza i koliko je plaćeno po Zakonu o igrama na sreću, kakva je struktura prometa kladionica na koju se plaća 5% i 300 KM paušala, te kolika je isplata pojedinačnih dobitaka u iznosu do 100 KM, ako nije oporeziva.

U priopćenju iz SDA podsjećaju kako je zastupnik Zukić ranije uputio incijativu da se kladionice uvedu u sistem PDV-a. Po ranijim saznanjima, ukupan prihod države je oko 20 milijuna maraka, a obim poslovanja kladionica 600 milijona. Da je toliko kruha prodano u BiH bilo bi naplaćeno oko 80 milijuna poreza.

- Neshvatljivo je što to do sada nije urađeno, posebno ako imamo u vidu kako je ovo društveno štetna djelatnost i da imamo mnogo obitelji koje su unesrećene jer njihovi članovi novac troše na klađenje. Novac od PDV-a bi mogao biti usmjeren u socijalne fondove, te za podršku mladim bračnim parovima i stimulaciju rađanja - pojasnio je Zukić i dodao kako je poznato da kladionice ostvaruju enorman promet, a u proračun FBiH uplaćuju mizeran iznos.

Do zarade dolaze lako, a izuzete su od plaćanja PDV-a za razliku od drugih djelatnosti, prenosi Fena.

Također, zastupnik Zukić je na jučerašnjoj sjednici podnio inicijativu za donošenje interventnog Zakona o reguliranju duga svih javnih preduzeća i ustanova. Zakonom bi se jedinstveno za sve porezne obveznike riješilo pitanje plaćanja duga nastalog do 31.12.2015 godine na način: Da se dug plati u jednakim mjesečnim ratama u roku od 3-5 godina (period za svakog obveznika može utvrditi Vlada FBIH); Da se kamata obračunata na dug otpiše u cjelosti. Da se dozvoli kompenzacija međusobnih obaveza i potraživanja između Fonda zdravstva i poreznih obveznika; Da se dug za zdravstvo poreznim obveznicima čiji radnici nisu ovjeravali zdravstvene knjižice otpiše u iznosu od 50% ili u cjelosti. Da se doprinosi na teret poslodavca osim doprinosa za MIO otpišu u cjelosti, te da porezni obveznici moraju plaćati tekuće porezne obaveze blagovremeno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije