mjere zbog odlazaka

Zabranjena prekvalifikacija u zdravstvo iz drugih struka

09.07.2020.
u 15:06

Nezaposlenost je gorući problem bh. društva. Tragajući za poslom, nakon niza razočarenja, mladi se odlučuju na odlazak. Put do inozemstva često, uz učenje stranog jezika, počinje prekvalifikacijom. Podaci pokazuju da se iz godine u godinu povećava zanimanje za medicinsku struku jer to i jest najlakši put do odlaska, ali ne samo odlaska, medicinska struka i u BiH jamči znatno kraći put do posla u odnosu na većinu drugih zanimanja, piše Večernji list BiH.

Pritužbe poslodavaca

Prekvalifikacija za medicinsku struku u obama bh. entitetima posljednjih godina uzela je sve više maha.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a u idućem razdoblju ne odobrava prekvalifikacije i dokvalifikacije iz drugih struka u struku zdravstva, već samo unutar struke zdravstva za drugo zanimanje. Ministarstvo prosvjete i kulture od predstavnika poslodavaca zaprimilo je niz predstavki kojima se ukazuje na nedostatak profesionalnih kompetencija osoba koje su završile programe obrazovanja odraslih za zanimanja u zdravstvu. Uzimajući u obzir da je obrazovanje odraslih dio jedinstvenog obrazovnog sustava RS-a te da su programi obrazovanja odraslih kraći u odnosu na redovite nastavne planove i programe te kako se istim definiraju ishodi učenja, Ministarstvo je stava da je prekvalifikacija opravdana samo unutar struke zdravstva.

Odobrenja za izvođenje formalnih programa obrazovanja ima 75 ustanova, od čega srednje stručno obrazovanje odraslih, prekvalifikaciju, dokvalifikaciju, osposobljavanje i usavršavanje izvode 53 ustanove. Njemačka od prošle godine ne priznaje diplome stečene prekvalifikacijom u BiH, ne žele da pacijenti budu prepušteni u ruke nestručnog osoblja. Pa je tako u natječaju za zapošljavanje medicinskih radnika u Njemačkoj preko Agencije za rad i zapošljavanje BiH jedan od uvjeta bio da je zvanje stečeno u redovitom obrazovanju. “Kandidati koji su završili srednju medicinsku školu preko prekvalifikacije ne mogu sudjelovati u ‘Triple Win’ projektu”, stajalo je u oglasu. Inače, medicinari su najviše bili traženi u Njemačkoj, a i njihov odlazak drastično je uvećan posljednjih godina. Tako ih je 2019. godine iz BiH otišlo 10 puta više nego prije šest godina. Tijekom 2018. u Njemačkoj je radne dozvole dobilo 1000 medicinskih radnika iz BiH, dok je 2013. u njemačke klinike i bolnice otišlo raditi svega 186 medicinara.

Sporazum i Njemačka

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, koja posreduje u zapošljavanju medicinskog osoblja sa srednjom stručnom spremom u Njemačkoj, na osnovi sporazuma koji ova zemlja ima s BiH, od 2013. do početka ove godine više od 5300 osoba iz BiH otišlo je raditi u Njemačku.

Taj broj mogao bi porasti jer ovog kadra ima previše na tržištu BiH, kazao je ranije Boris Pupić, glasnogovornik Agencije. “Posljednji podaci o broju osoba sa srednjom medicinskom školom govore da ih je oko 7500 nezaposlenih u BiH, a, recimo, kada smo počeli s programom 2013. godine, taj broj bio je oko četiri tisuće”, kazao je Pupić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?