Srbi poručili:

Usvojiti novi zakon ili ide bojkot i referendum

01.12.2015.
u 07:00

Traže da se što prije usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH, a ako se to ne dogodi u roku 120 dana, razmotrit će se daljnje mjere

Dužnosnici Republike Srpske i njezini predstavnici u institucijama BiH traže da se što prije usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH, a ako se to ne dogodi u roku 120 dana, razmotrit će se daljnje sudjelovanje srpskih predstavnika u bh. institucijama i organizacija referenduma u RS-u na kojem bi se građani izjasnili podržavaju li da 9. siječnja i dalje bude Dan RS-a.

Oni su, nakon sastanka o odluci Ustavnog suda BiH, kojom su pojedine odredbe Zakona o praznicima RS-a proglašene neusuglašenim s Ustavom BiH, potpisali zajedničku izjavu u kojoj se odbacuje ova odluka kao neprimjenjiva, o čemu govori i ranije usvojena deklaracija Narodne skupštine RS. Smatraju da je ova odluka donesena uz intervenciju međunarodnih predstavnika. Najavljeno je i da će RS vrlo brzo predložiti novi zakon o Ustavnom sudu BiH, u kojem će predvidjeti da u većini za odluke budu predstavnici entiteta, a da strani suci ne budu više u toj pravosudnoj instituciji.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo dogovorom srpskih predstavnika u vlasti u RS-u i na razini BiH, koji je postignut na ovom sastanku i uvjeren je da će se ova izjava provesti. I lider SDS-a Mladen Bosić je rekao da se Ustavni sud BiH pretvorio u nekoga tko prekraja zakone i ustave, što je neprihvatljvo. Bosić je rekao da je osnova zajedničke izjave da se mora promijeniti zakon o Ustavnom sudu BiH. Predsjednik SP-a Petar Đokić je rekao da nisu htjeli donositi ishitrene odluke, već one koje bi doprinijele poboljšanju odnosa te da su dali određene rokove povodom odluke Ustavnog suda BiH kojom je osporen kao neustavan Dan RS-a. I predsjednik PDP-a Branislav Borenović je dodao da su donijeli odluku pozvati predstavnike druga dva naroda u BiH kako bi se usvojio zakon o Ustavnom sudu BiH kojim će se onemogućiti preglasavanje u radu te pravosudne institucije.

Da RS inzistira da se u iduća četiri mjeseca izmijeni zakon o Ustavnom sudu BiH u vezi s načinom njegovog odlučivanja, tako što odluku mora podržati bar jedan sudac iz reda konstitutivnog naroda, ponovio je i lider NDP-a Dragan Čavić. Ustavni sud BiH usvojio je 26. studenoga zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS-a, utvrdivši kako 9. siječnja kao Dan RS-a nije u skladu s Ustavom BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije