Odbor Europskog parlamenta

Usvojeno Piculino izvješće o budućnosti odnosa EU-a i SAD-a

Tonino Picula
15.07.2021.
u 14:21

“Iza nas su četiri godine vladavine bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, tijekom kojih je do pogoršan odnos između Sjedinjenih Država i Europske unije. Sad je vrijeme da iskoristimo nove prilike za transatlantsku suradnju, ali bez zanemarivanja razlika koje među nama postoje. Dijelimo cijeli niz novih zajedničkih izazova, zbog čega nam je potrebna nova agenda koja naglašava multilateralnu suradnju za zdraviji svijet, borbu protiv klimatskih promjena, reformirana pravila trgovine, promociju demokracije i poredak baziran na zajedničkim vrijednostima kao i reformu globalnog poretka u čijem je središtu borba protiv društvenih i ekonomskih nejednakosti”, istaknuo je danas hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula prilikom izglasavanja njegovog Izvješća o budućnosti odnosa Europske unije i SAD-a na Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta.

Piculino je Izvješće, koje definira prioritete odnosa Sjedinjenih Država i Europske odnose i detektira najveće zajedničke izazove, podržalo 58 zastupnika vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, uz 9 protiv i 3 suzdržanih.

Tijekom proteklih sedamdeset godina, dobri odnosi između EU i SAD-a doprinosili su razvoju Europe, njezinom blagostanju i uspješnoj integraciji, a predstavljali su temelj stabilnosti i sigurnosti još od kraja Drugog svjetskog rata, stoji u Izvješću.

Izvješće pozdravlja američki povratak multilateralizmu temeljenom na vladavini prava i naglašava kako je sad prilika za ponovno jačanje partnerskih odnosa i globalnog poretka temeljenog na dijeljenim vrijednostima liberalne demokracije.

“Od velike je važnosti za ponovno intenziviranje suradnje između EU i SAD-a bila odluka predsjednika Joe Bidena da SAD vrati u Pariški klimatski sporazum, Svjetsku zdravstvenu organizaciju, kao i ukidanje sankcija vodećim dužnosnicima Međunarodnog kaznenog suda, te povratak u UNESCO. EU od SAD-a očekuje i povratak aktivnom djelovanju u sustavu Ujedinjenih naroda”, rekao je Picula.

EU i SAD bi, Izvješće predviđa, trebali surađivati kroz Ujedinjene narode na temama čiste energije i istraživanja, razvoja i inovacija, kao i zajednički raditi na drugim kritičnim područjima kao što su obustava proliferacije oružja, rješavanje sukoba i borba protiv radikalizacije i terorizma.

Izvješće naglašava i važnost suradnje na globalnim poreznim pitanjima, kao što je reforma međunarodnog poreznog sustava i eliminacija poreznih oaza.

Izvješće naglašava važnost strateških transatlantskih odnosa u rješavanju malignih utjecaja dezinformacija i autoritarnih režima, kao i važnost zajedničkog stajališta u odnosu na Rusiju i Kinu. Kako bi postigli zajedničke ciljeve u vanjskoj politici i sigurnosti, posebno u zagovaranju primjene međunarodnog humanitarnog prava, zastupnici u EP zalažu se i za zajedničku primjenu sankcija prema prekršiteljima.

U pogledu obrambene politike Izvješće podržava uspostavljanje nove ravnoteže odgovornosti u transatlantskim odnosima, kroz veću samodostatnost članica EU, kako bi se smanjio teret za SAD, ali i stvorile sinergije između članstva u NATO savezu i obrambenih kapaciteta EU.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?