DOM NARODA BIH

Usvojeno izvjeće o zastupljenosti naroda u bh. institucijama

08.10.2020.
u 15:24

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Posebno izvješće o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u institucijama, upravnim organizacijama i regulatornim tijelima Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko Distrikta BiH i županijama Federacije BiH sa izuzetkom policijsko-sigurnosnih struktura, koji je dostavila Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH.

Izaslanici su usvojili i jedan zaključak prema kojem Dom naroda PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da zuduži Agenciju za državnu službu BiH da u što kraćem roku napravi metodologiju koju bi usvojilo Vijeće ministara BiH, na osnovu koje bi se uspostavio operativni registar rukovodnih i drugih zaposlenika u svim institucijama na razini BiH, s podacima o nacionalnoj, spolnoj, kvalifikacijskoj, starosnoj i drugoj strukturi.

Za drugi predloženi zaključak nije bilo potrebne entitetske većine, pa je on upućen Kolegiju Doma na usuglašavanje.

Radi se o zaključku kojim se pozivaju entitetske agencije, državne službe i Vlade Brčko Distrikta da u što kraćem roku uspostave i učine operativnim registar zaposlenika u institucijama entiteta i Brčko Distrikta sa podacima o nacionalnoj, spolnoj, kvalifikacijskoj strukturi i nacionalnoj strukturi rukovodećih zaposlenika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?