sigurnost u prometu

Usvojene izmjene zakona, prednost vozilima hitne pomoći i vatrogascima

31.05.2017.
u 18:20

Izmjene zakona predviđaju da se osigura da pravo prvenstva imaju vozila hitne pomoći i vatrogasci nad vozilima pod pratnjom

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta BiH nisu podržali na današnjoj sjednici negativno mišljenje Ustavnopravnog povjerenstva o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o upravi koje je predložio zastupnik SBB Damir Arnaut.

Zakon je predviđao sankcije za odgovorne osobe u organima uprave ukoliko odbiju postupiti po zahtjevima PSBiH, a kazne za te osobe propisane su od 150 do 500 KM, ali nakon ovakvog glasovanja zastupnika obustavlja se zakonodavni postupak kada je ovaj zakon u pitanju.

U drugom krugu glasovanja zastupnici su prihvatili Zakon o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH u prvom čitanju koje je također predložio Arnaut, a predviđaju da se osigura da pravo prvenstva imaju vozila hitne pomoći i vatrogasci nad vozilima pod pratnjom, što u sadašnjem zakonu nije slučaj.

U drugom krugu glasovanja nije prihvaćen Prijedlog zаkоnа о оsigurаnju dеpоzitа u bаnkаmа BiH kojim je, između ostaloga, trebala biti uvedena mogućnost restrukturiranja banaka i formiranja fonda za restrukturiranje banaka.

Prihvaćen je Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava te Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije za prošlu godinu kao i Izvještaj o aktivnostima Ureda za reviziju institucija.

K znaju su primljeni dopisi šest bh. institucija čije je poslovanje ocijenjeno revizorskim "mišljenjem s rezervom" i "mišljenjem s rezervom uz isticanje predmeta" u kojima je navedena realizacija preporuka Ureda za reviziju institucija BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije