Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Usvojene izmjene zakona o pravima branitelja: Povećanje osnovice za pet posto

Osnovica sada iznosi 867,50 KM, a nakon stupanja na snagu izmijenjenog zakona, iznosit će 910 KM. Inače, do sada je u razdoblju od 2010. do 2022. godine osnovica povećana ukupno 7,5 posto - izjavio je pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja
12. travnja 2022. u 17:14 0 komentara 902 prikaza
dom naroda fbih
Foto: Vecernji.ba
Pogledajte galeriju 1/3

Dom naroda Federalnog parlamenta usvojio je na izvanrednoj sjednici Zakon o izmjenama i dopunama zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji kojima je predviđeno povećanje osnovice odnosno mjesečne naknade za pet posto za ratne vojne invalide i obitelji poginulih branitelja, za što je ovogodišnjim proračunom Federcije BiH namijenjeno 12.500.000 KM.

- Osnovica sada iznosi 867,50 KM, a nakon stupanja na snagu izmijenjenog zakona, iznosit će 910 KM. Inače, do sada je u razdoblju od 2010. do 2022. godine osnovica povećana ukupno 7,5 posto - izjavio je pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo.

Također, zakonom će biti otklonjeni nedostaci u članu 21 stav (2). Na osnovu toga će naknade suprugama poginulih branitelja bez djece s prihodima biti povećane sa 173,50 KM na 391,30 KM, jednom roditelju ženjenog poginulog branitelja sa 234,23 KM na 391,30 KM, dok će naknade za oba roditelja ženjenog poginulog branitelja koji su bez prihoda, naknade biti uvećane sa 303,63 KM na 455,00 KM.

- Zakon uvodi tzv. švicarsku formulu koja jamči ovoj populaciji povećanje naknada svake godine - kazao je Terzo.

U smislu zapošljavanja, izmjenama dosadašnjeg zakona predloženo je više rješenja. Tako će Federalni zavod za zapošljavanje i županijske službe za zapošljavanje biti dužni Programom aktivne politike zapošljavanja preduzeti mjere koje će osigurati poseban novac za povoljnije sufinanciranje zapošljavanja, samozapošljavanja, obuke i prekvalifikacije.

- Isto tako branitelji će pod uvjetom da su registrirani kao individualni poljoprivredni proizvođači ili imaju obrt, imati prioritet pri dodjeli sredstava za investicije za svoju djelatnost - rekao je Terzo.

Za predloženi zakon je ovogodišnjim proračunom FBiH predviđena implementacija 18,5 milijuna KM.

- Proračun resornog ministarstva je 356 milijuna KM i 97 posto ovog proračuna ide za naknade i rješavanje zahtjeva braniteljske populacije - Terzine su riječi.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.