Vlada FBiH

Usvojena je informacija o epidemiološkoj situaciji prouzročenoj koronavirusom

14.01.2021.
u 16:56

Na današnjoj sjednici Federalne vlada usvojena je informacija o epidemiološkoj situaciji prouzročenoj koronavirusom (COVID-19) u Federaciji BiH na dan 12.1.2021. godine, te su usvojene predložene naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, koja je pripremljena na osnovu zaključka s prošle sjednice Vlade FBiH.
 
Vlada FBiH dozvoljava vladama županija, odnosno županijskim stožerima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u županiji, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.
 
Naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva donose se s rokom važenja od 14 dana, računajući od 17.1.2021. godine, koji se utvrđuje kao dan početka primjene ovih naredbi i preporuka.
 
Nakon isteka ovog roka, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva će sagledati kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i sačiniti procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te će Vladi FBiH dostaviti prijedlog novih naredbi i preporuka.
 
U informaciji je navedeno da je, nakon dostignutog vrha rastućeg trenda u broju dnevno laboratorijski potvrđenih slučajeva SARS-CoV-2 (6.11.2020. godine), sa 1.172 registrirana slučaja, kao rezultat postupno uvođenih i ciljanih epidemioloških mjera baziranih na detaljnim analizama, 12.1.2021. godine došlo do postupnog silaznog trenda u broju dnevno laboratorijski potvrđenih slučajeva na 280.
 
Sedmodnevna kumulativna incidenca laboratorijski potvrđenih slučajeva 89 na 100.000 stanovnika u Federaciji BiH u 53. tjednu i zaključno sa 3.1.2021. godine, i dalje je veća nego u većini zemalja Europske unije. Situacija nije jednaka u svim županijama i u tom tjednu je kumulativni broj novozraženih na 100.000 stanovnika u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Sarajevskojm i Herceg - bosanskoj županiji više nego dvostruko veći. Također, broj umrlih od COVID-19 i dalje je veći nego u većini zemalja EU.
 
Na osnovu epidemiološke situacije, posebno visoke incidence u ove četiri županije, potrebno je produžiti postojeće mjere.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije