hn županija

Usvojen rebalans proračuna: evo koja su najznačajnija smanjenja prihoda

25.06.2020.
u 19:38

Na današnjo izvanrednoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije zastupnici su usvojili bez uloženih amandmana izmjene i dopune proračuna HNŽ-a za 2020. godinu u iznosu od 249,358.355,68 KM, piše Brotnjo.info.

Globalni problemi s koronavirusom (COVID-19), koji je proglašen i pandemijom, poharali su svjetsko gospodarstvo a negativne posljedice se značajno osjećaju i u Bosni i Hercegovini, kao i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.
Ostvarenje prihoda od početka pandemije je značajno smanjeno u odnosu na iste mjesece prošle i pretprošle godine. Smanjenja su evidentna na poreznim prihodima i to u svim grupama. Najveće smanjenje je zabilježeno kod izravnih poreza (prihoda od dobiti i prihoda od dohotka) i prihoda od neizravnih poreza.

U izmjenama i dopunama proračuna korigirani su planirani prihodi do kraja godine na osnovi izvršenja za prva četiri mjeseca i prve polovine petog mjeseca tekuće godine.

Planirano je povećanje prihoda od 19,8 mil. KM po osnovi aranžmana BiH s MMF-om u svrhu prevencije i saniranja posljedica pandemije COVID-19.

Najznačanija smanjenja prihoda su:

- prihodi od poreza na dobit poduzeća smanjeni su za 7,95 mil. KM;

- prihodi od poreza na dohodak smanjeni su za 1,5 mil. KM;

- prihodi od neizravnih poreza koji pripadaju Županiji smanjeni su za 9,79 mil. KM;

Na većini pozicija rashoda u izmjenama i dopunama proračuna za 2020. godinu rađena su smanjenja koja su u ukupnom iznosu od oko 9 mil. KM, izuzev pozicija rashoda koje se odnose na implementaciju Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i potpori ekonomiji na području HNŽ-a.

U izmjenama i dopunama proračuna HNŽ-a za 2020. godine otvoren je novi ekonomski kod „Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima – Fond za podršku gospodarskim subjektima“ u iznosu od 8,8 mil. KM.

Predviđeno je i subvencioniranje kamata za kredite gospodarskim društvima, a na osnovi sporazuma Vlade HNŽ-a i Razvojne banke F BiH.

ZaSTUPNICI Su usvojili bez amandmana i Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o izvršenju Proračuna HNŽ-A za 2020. godinu, koji omogućuje realizaciju Izmjena i dopuna Proračuna i Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i potpori ekonomiji na području HNŽ-A.

U izjavi za medije prije početka sjednice dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a, istaknuo je kako se još jednom potvrdilo da razgovor i traženje rješenja dijalogom nema alternativu.

- Svjesni trenutka u kojem se nalazimo, uspjeli smo doći do kompromisnog i za sve prihvatljivog rješenja kada su u pitanju izmjene i dopune proračuna i Zakona o izvršenju proračuna. Očekujem kako će postignuti dogovor predstavnika političkih stranaka biti potvrđen i na današnjoj sjednici Skupštine. Na taj način odblokirat ćemo planirane aktivnosti osobito one koje se odnose na provedbu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i potpori ekonomiji na području HNŽ-a, odnosno tzv. koronazakona.

Podsjetit ću kako je Zakonom planirano da se iznosom do 425 KM mjesečno subvencionira više od deset tisuća plaća te održi poticajna politika u strateškim gospodarskim granama na poseban način poljoprivredi, vodoprivredi, turizmu te ugostiteljstvu, čime se otvara prostor za ukupni oporavak gospodarstva. Tako sprječavamo daljnji gubitak radnih mjesta čuvajući i demografsku sliku HNŽ-a.

Već smo održali razgovore s Razvojnom bankom FBiH vezano za  potpisivanje protokola o suradnji i otvaranju kreditne linije za likvidnost gospodarstvenicima i obrtnicima za ublažavanje posljedica pandemije. Bit će omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 KM uz rok otplate do 36 mjeseci te grace-razdoblje do 12 mjeseci. Fiksnu kamatu od 2% godišnje plaćat će Vlada HNŽ-a dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita.

Također želim dodati kako smo na jučerašnjoj sjednici Vlade prihvatili tekst javnog poziva za prikupljanje prijava za odobravanje i dodjelu financijskih sredstava za subvencioniranje određenog iznosa, a najviše do visine najniže neto plaće u FBiH, poreza na dohodak i posebnih naknada za mjesece dio ožujka, travnja i svibnja 2020. godine.

Zainteresirane pravne i fizičke osobe mogu na web-stranici Vladepročitati što će se od njih očekivati kako bi se mogli prijaviti za financijske potpore.  Nakon što Skupština danas donese potrebne odluke, Vlada će i objaviti javni poziv s jasno definiranim rokovima u sklopu kojih će pravnim i fizičkim osobama omogućiti podnošenje prijava - kazao je predsjednik Herceg, priopćeno je ioz Vlade HNŽ-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?