Nastavak druge redovite sjednice Skupštine

Usvojen inovirani Statut Rektorske konferencije BiH

10.06.2022.
u 16:05

Inovirani tekst Statuta Rektorske konferencije BiH usvojen je u nastavku druge redovite sjednice Skupštine kojom je predsjedao rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

Usvojenim Statutom uređeni su ciljevi i djelatnost Rektorske konferencije BiH te druga pitanja od značaja za organiziranje rada Rektorske konferencije BiH. Rektorima javnih sveučilišta i univerziteta na prvom je dijelu sjednice, održanom 12. travnja, predstavljen projekt "UNIGEM" (Univerziteti i gender mainstreaming), o čemu su prezentaciju održale Zilka Spahić Šiljak, direktorica TPO fondacije, i Jasna Kovačević, koordinatorica Vijeća za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Sarajevu.

Autonomija i rasprava

Rektorska konferencija BiH izrazila je potporu provedbi projekta "UNIGEM" koji vodi TPO fondacija uz podršku vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Zaključeno je da će sveučilišta/univerziteti, članice Rektorske konferencije BiH, osigurati provedbu akcijskih planova za rodnu ravnopravnost kroz monitoring i godišnje izvješćivanje o realiziranim aktivnostima iz akcijskih planova. Rektor Univerziteta u Zenici Jusuf Duraković u svom je izlaganju istaknuo probleme u vezi s radom Univerziteta u Zenici kojem je, suprotno Okvirnom zakonu Bosne i Hercegovine, ograničena akademska autonomija, što je utvrdio i Ustavni sud BiH donoseći presudu da su određeni članci Zakona o visokom obrazovanju Zeničko-dobojske županije u suprotnosti s Okvirnim zakonom BiH. Zbog toga je Rektorska konferencija BiH donijela zaključak da se uz iduću sjednicu organizira okrugli stol o autonomiji sveučilišta i akademskim slobodama.

Provedba projekta

Na održanoj sjednici za članicu Upravnog odbora Mreže sveučilišta jadransko-jonske regije - UniAdrion imenovana je Armina Hubana, prorektorica za financije Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. Rektorska konferencija Bosne i Hercegovine podržala je provedbu projekta "Procjena stanja prirode i upravljanja prirodnim resursima u Bosni i Hercegovini", priopćeno je iz Univerziteta u Sarajevu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije