Salko Bukvarević

Usvajanje zakona o razvojačenim braniteljima moguće u lipnju

Salko Bukvarević
25.05.2019.
u 10:47

Ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević izjavio je za Fenu da je Vlada Federacije BiH po hitnoj proceduri uputila Parlamentu Prijedlog zakona o razvojačenim braniteljima. 

Nada se da bi oba doma naredni mjesec mogla zasjedati i na izvanrednim sjednicama, možda čak u jednom danu, odobriti zakonsko rješenje čija bi primjena trebala početi 1. lipnja. 

- Najvažnije je da uz ovaj zakon ide i prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu kako bi se osigurala nedostajuća sredstva u visini od 15 milijuna KM. Dakle, nekih desetak milijuna KM imamo na raspolaganju na poziciji Ministarstva, a s obzirom da smo usvojili tekst u kojem se predviđa stupanje na snagu zakona od 1. srpnja, kako bi branitelji koji su u stanju potrebe mogli početi dobivati svoje naknade za srpanj za primjenu zakona na godišnjoj razini potrebno je 50 milijuna KM – rekao je Bukvarević.  

Izrazio je očekivanje da će svi zastupnici i izaslanici podržati predloženi zakon, jer je u njegovoj izradi sudjelovao Odbor za braniteljska pitanja u kojem sudjeluju predstavnici svih političkih stranaka, branitelja i Vlade FBiH.

- Svjesni smo da ovo nije idealan zakon, ali njegovim donošenjem rješavamo i zahtjeve branitelja, među kojima je taj da je u zakonu definirana javna objava Registra branitelja. Također, dogovoreno je da u tom registru bude jasno naznačeno tko je bio u jedinicama Armije RBiH, Hrvatskog vijeća obrane (HVO), MUP-a, namjenskoj industriji, logističkim bazama i pozadinskim jedinicama – istaknuo je Bukvarević.

Drugi braniteljski zahtjev odnosi se na egzistencijalnu naknadu za branitelje koji su u stanju potrebe.

Zakonom je, kako kaže, definirano da svi oni koji imaju 57 godina i više, a nisu ostvarili mirovinu, plaću i nemaju nikakvih drugih primanja, stječu pravo na naknadu u visini pet KM po mjesecu provedenom u oružanim snagama.  

Vlada je ovaj tjedan nakon utvrđivanja Prijedloga zakona o razvojačenim braniteljima usvojila i zaključak da nakon što se izglasa navedeni zakon, prestaje važiti Sporazum s predstavnicima branitelja o dostignutom obimu prava i sredstava za braniteljsko invalidsku zaštitu, jer novi zakon predviđa povećanje stavke za pitanje branitelja.

Razvojačeni branitelji i članovi njihovih obnitelji moći će, dodaje Bukvarević, ostvariti više prava na osnovu novog zakona. Riječ je o pravima na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inozemstvu, banjsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, troškove prijevoza za liječenje u drugu županiju i besplatno liječenje PTSP-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije